En tur på Lanta...


Tidigt imorse stod en gråtande thaikvinna och bankade på vårt fönster....då var det dags igen....de hade förgiftat vår Rose. Kvinnan känner oss eftersom hon jobbar på Garden Hill där vi bor och det är de som tar hand om valparnas mamma Bella...de bor bara 50 meter nerför backen. Vi rusade ut och där låg Rose och skakade...fradgan rann från munnen och det var uppenbart vad som var fel. Jag fick slänga på mig en trasa och snabbt hoppa i tuktuken. Vi for nerför backen i en jäkla fart medan Rose höll på att kvävas.....jag visade rumpan för halva Koh Lanta eftersom jag bara fick på mig en kort klänning utan några trosor..kul. På vägen dit försökte jag tvinga i Rose råa ägg för att få henne att kräkas. Jens hade ringt in till Animal Welfare och förvarnat att jag var på väg så de stod redo och så fort vi fick in henne satte de en nål och började pumpa in medicin. Det gick bra...vi hann in i tid :-) Hon har legat med dropp under dagen men är hemma med oss igen...medtagen med vid liv.
 
Vår vackra Rose...lilla pluttan var helt panikslagen. Såå skönt att hon överlevde.
 
Något mer positivt är att jag provade paddleboardträning idag och det var jättekul...otroligt bra och hård träning som jag kan rekommendera till alla. Jag köpte en 10-kort och håller nu på att övertala Jens att följa med ut nästa gång.
 
Här är jag på väg ut.....på vägen tillbaka var hållningen mer krypande :-)
 
Allt är bra med oss annars....vi har fantastiska gäster på Papillon nu, flera av gästerna har bott hos oss förut och det känns mer som vänner än gäster. Vi har också nya planer och spännande projekt på gång som jag ska berätta om snart....snart :-)
 
Jamie och Oliver hade en rolig samarbetsdag i skolan och de hamnade i samma grupp....här är en av dagens skapelser.
 
Här sjunger de tillsammans när de jobbar med barnkonventionen.
 
Häromdagen tog jag och Jens en runda med mopparna för att njuta av landsbygden lite...
 
Ett exempel på hur en thailändare bor på Koh Lanta...
 
Eller så här....
 
 
 
Sen finns det ju de som har det bättre ställt och bor så här. Ska ju också nämnas att det finns de som bor i riktiga skjul också.
 
Gissningsvis Koh Lantas största och mäktigaste träd.
 
Tankställen finns precis överallt så man behöver inte oroa sig för bensinstopp.
 
Det är väldigt grönt och lummigt på Koh Lanta...
 

Lite oväntat att hitta en graffiti-mur mitt ute på landsbygden...
 
Hej hej...
 
Kossor eller tjurar ser man precis överallt...
 
Oftast precis vid vägkanten och inte så sällan mitt på vägen :-)
 
Moskéer och minareter ser du på många ställen runt ön eftersom här finns många muslimer.
 
Även några tempel, bland annat detta som ligger precis innan Saladan.
 
Gummiplantage är en vanlig syn....gummit rinner ner och samlas i de svarta skålarna. Det luktar väldigt illa.
 
Palmoljeplantage finns här också...
 
Fiskfarm..
 
Tillbaka på Klong Dao där vi tar en kaffe på Bahra Coffee som ligger precis utanför skolan.
 
Mycket trevlig personal och fantastiskt gott kaffe.
 
I högsäsong har vi en del konserter på Lanta....Job 2 Do är nästan alltid med, ett populärt band även bland västerlänningar.
 
och här ställde jag upp som modell för en av barerna här på Lanta...man vill ju ställa upp och dra sitt strå till stacken liksom.
 
7eleven är som Ica hemma....här handlar man nästan allt...både västerlänningar och thai.
 
Brevbäraren.....
 
En av Lantas ambulanser. Finns inte alltid någon som kan köra den som ni kanske minns från när Ning blev ormbiten....men fin är den!
 
Så här ser det ut på många ställen i Thailand. Det är liksom inte viktigt hur det ser ut, man bara tar det man hittar och sätter upp. För oss ser det rörigt och smutsigt ut men de ser det inte på det viset...de är mer praktiska.
 
Fruktstånd hittar man i nästan varje gatuhörn...och det finns massor av god frukt att välja mellan.
 
Det mesta fraktas med tuktuk....det finns inget som heter överlastad.
 
Ett nytt litet café vi har hittat i Saladan.....not a toy. Vilket ställe!
 
Jättegott kaffe...
 
Caféet är fyllt med små söta handgjorda saker. Allt tillverkat av naturmaterial och sånt de hittat på stranden.
 
Kan inte annat än bli imponerad...och inspirerad!
 
Relax Beach....love it!
 
Kvällsvy från Klong Khong som vi tog när vi var på Klapa Klum och åt kvällsmat häromdagen.
 
Kram på er alla...hoppas ni mår fint där hemma och njuter av snön.
 
//Caroline
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Kommentera inlägget!

Livet i smått o gott!


Nu har vi gottat oss över att vara hemma, vi har kommit in i rutinerna igen känns det som. Vi var ju nästan kritvita efter en månad i Sverige så det har vi också åtgärdat :-) Alla vi mötte när vi kom tillbaka påpekade hur vita vi var....skillnaden var att thailändarna sa det med beundran i rösten för de vill ju inget annat än vara vita :-)
 
Vi har äntligen börjat röra lite på fläsket igen, jag och Jens har cyklat flera rundor den här veckan och på torsdag har jag mitt första SUP-pass inbokat. Det är en mixad träning på en surfbräda så all träningen sker ute i vattnet där man dels paddlar men också gör en massa övningar....ska bli kul att testa!
 
Allt är toppen på Papillon. Vi fck faktiskt en review häromdagen som gjorde oss nästan tårögda....shit vilken personal vi har!! Så här lät den:
 
We enjoyed our stay at Papillon while at Koh Lanta. The rooms were big, clean, and had all the basic amenities. The beds were a little hard, but that's most of the places we stayed in Asia. It was a short walk to a fairly secluded part of the beach. We were really happy with our service here. The woman at the front desk helped us get a scooter and then helped teach my fiance how to use it (which I think goes above her duty! :-) Also, they were very good about cleaning our room when we requested. One of the touches I really appreciated was, even though we were leaving too early to be served breakfast, one of the front desk women had our breakfast prepared and waiting for us the night before we left, without being asked! It was rare to get such thoughtful service while we were in Asia and this was one of the reasons Papillon stood out!
 
Jag och Jens kan inte ta någon kred alls för vi träffade inte ens gästerna....känns fantastiskt att vår personal anstränger sig till det yttersta för att ge bra service....we löve them!!
 
Els-Marie och Ronny (Jens mamma) åker härifrån idag, de har bott hos oss en vecka, jättemysigt och roligt för barnen också. Igår avslutade vi med att fira Els-Maries födelsedag på Red Snapper med massa god mat.
 
Här får barn och föräldrar lära sig hur man gör ris. Här maler de riset som legat och torkat i solen.
 
Lai och Daeng tog hem en liten valp....och även om vi pustade (för vi har ju redan tillräckligt med hundar) så blev vi ju självklart förälskade...framför allt Oliver som lever för djur. Nu har dock valpen flyttat några kilometer längre ner på ön till Lai´s bror eftersom den visst var lite mer krävande än de hade förväntat sig :-) Lai ska ju dessutom ha en liten bebis inom några veckor så vi kommer nog få tillräckligt med bebis-gos.
 
 
Vår älskade Malte som inom 3 månader ska flytta till Sverige. Vi älskar denna hund så otroligt mycket. Han har en personlighet som slår det mesta! Vi hoppas vi ska hitta någon som vill ta hand om honom....men helst bara vinterhalvåret så att vi själva får ha honom de månader vi är hemma. Det viktiga är att hitta någon som kan älska honom som han förtjänar för Malte är bara ett enda stort gostroll. Han är fullt nöjd med livet om han bara får sitta vid våra fötter och känna närhet.
 
På väg till skolan....vi stannar till på 7eleven för att köpa vatten till gymnastiken som barnen ska ha på stranden.
 
Här står Oliver utanför sitt klassrum....han går på Fjärilen. Jamie är endast 2 klassrum bort.
 
Olivers fröknar Lill och Sharon.
 
Här är vi på väg in till Saladan efter att vi lämnat barnen i skolan.
 
Det här är Lanta Mart....vår enda supermarket på Koh Lanta. Här handlar vi mest varor som är lite mer västerländska (salami, flingor, yogurt osv). Övriga varor handlas oftast i en närliggande butik (typ ett tält) som heter Yod Mai. De levererar nästan allt till oss...grönsaker, juice, alkohol, pasta, ris, sopsäckar, thaikryddor mm. Räkor, kyckling och övrigt kött köps på lokala marknaden.
 
En typisk souvenirshop längs vägen i Saladan.....som varvas med dykfirmor, klädstånd, optiker och restauranger.
 
Här har vi kommit fram till gatan som går längs vattnet i Saladan...här ligger nästan alla restauranger uppbyggt på pålar i vattnet.
 
Framme vid Catfish där jag och Jens äter frukost nästan varje morgon efter att vi lämnat barnen.
 
De har fantastiska omeletter och miljön här är underbar. En av de sakerna vi saknade när vi var i Sverige.
 
Det är lyxigt att kunna välja vad man ska äta varje dag utan att behöva laga det själv :-)
 
Vi brukar roa oss med att titta på den här långtailbåten (moppetaxi) som kör fram och tillbaka mellan Lanta Yai och Lanta Noi hela dagarna. Vi funderar på hur han får ihop det ekonomiskt för det är ju nästan gratis att åka över med sin moppe....bensinen borde ju kosta mer :-)
 
Några motorcykelshopar har vi på Lanta också....Yamaha och Honda. Jag och Jens kör dock Suzuki, vi köpte dem från Trang, en stad några timmar bort.
 
Tiger Lanta Shop, 2 ganska stora klädbutiker som finns både på Klong Dao och Long Beach...har en hel del fina kläder faktiskt.
 
Här är Kodakbutiken som de flesta på ön använder sig av. Här printar vi menyer, laminerar skyltar och skriver ut foton.Man kan även använda internet här ifall man inte har något eget.
 
Här tar Lisa, Jessica och jag tar en fika på Papillon och skvallrar lite.
 
Els-Mari och Ronny ska ut på äventyr på moppen :-)
 
Oliver gosar med älskade Bella som bor uppe vid huset....Bella är ju mamman till alla valparna.
 
Här är vi nere på Relax Beach och slappar i solen....Oliver livsnjutare :-)
 
och här roar vi oss med att gräva ur kloakerna på Papillon för att förbättra avloppssystemen (Jens och Daeng fick klättra ner i alla hålen och gräva för hand). Kontrasterna är stora :-)
 
Shit....vi har fått besök i poolen ;-)
 
Long Beach by night....här och jag och Jens barnlediga och på väg ut på galej, tjohoo!
 
På väger går vi förbi många restauranger och barer...här ett nyöppnat ställe som heter Pattys secret garden.
 
Här är vi på Irish Embassy där vi möter upp våra vänner. På måndagar har de quiznight som är mycket populärt. Det blev smockfullt, vi var 16 lag som tävlade.....och vi kom på plats 14...mmm...inte illa :-) Det var himla kul iallafall. Frågorna handlar om allt från världens flaggor till musik och filmfrågor.
 
En rofylld kväll på Relax Beach....
 
Els-Mari och Ronny....här är vi på väg ut och äta.
 
Presentöppning på Red Snapper....
 
Massa god mat blev det :-)
 
Kram och hej på er så länge!
 
//Caroline
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget!

Hem ljuva hem!!


Känslan att komma hem är magisk...verkligen magisk. Just nu känns det som om vi aldrig vill lämna denna ön igen :-) Vi började med några dagar i Bangkok först, vi bodde på ett jättefint hotel som hette Novotel, kändes hur lyxigt som helst. Vi shoppade, gick på bio och åt en massa god thaimat och frukt som vi längtat efter. Att vara tillbaka bland alla thailändare, känna alla dofter och den gassande solen var som en dröm!
 
Att komma tillbaka till Lanta var ännu bättre, känslan att gå in på Papillon var underbar. Personalen hade verkligen tagit god hand om vårt ställe och vi är sååå stolta över dem. De var självklart glada att ha oss tillbaka, det är ett tungt ansvar för dem att driva stället i peaksäsongen. För oss var det jättekul att både träffa personalen och gästerna, det är ju extra roligt när man varit ifrån det ett tag....det riktigt kliade i fingrarna att få jobba lite.
 
När vi kom hem till huset möttes vi av ett gäng superglada hundar, de ylade av glädje :-) Det var en otrolig lättnad att se att Snäckan levde, vi var ju oroliga för att hon inte klarat sig. Nere på Papillon var Naala och Malte lika glada och vi kunde knappt få nog av allt gos. Dock fick vi avlusa dem lite snabbt för de hade blivit lite loppiga. Vi var också och hälsade på hos Animal Welfare för att se hur Modig och Doris hade det och det var en glad överraskning...de mår toppen och har redan blivit tingade för adoption, Doris till Sverige och Modig till Canada.
 
Vi märker inte mycket av orolighetera i Bangkok....vi fick en avbokning från några Australiensare som inte vågade sig hit men de rummen blev snabbt uppbokade av andra. Vi har mycket folk på ön och här är stämningen på topp.
 
Jamie och Oliver tyckte det var jättekul att gå tillbaka till skolan och kompisarna. Att bada i poolen var också en hit. Sen tycker de det är skönt att slippa frysa...nu är det shorts, linne o flipp flopp som gäller igen.
 
Alla fläskade vi ju på oss i Sverige så imorgon är det dags att börja röra på sig igen..ska bli riktigt skönt. Rätt trött på allt godis o onyttigt nu, njuter av att få äta riktigt spicy thaimat igen.
 
Har varit dålig med kameran på sistone men har iallfall tagit lite bilder med telefonen som kommer här:
 
 
Oliver och Jamie hoppade i poolen på hotellet så fort vi kom dit.
 
Mamma o pappa njöt av en chang istället medan solen gick ner.
 
Här är vi på Relax Beach där Oliver fick en liten provsmakning av en ny sport :-)
 
Middag på Klapa Klum Bar där jag åt den godaste peneangen någonsin.
 
Klong Khong, utsikt från Klapa Klum.
 
Livet är gott!
 
 
Kram Caroline
 

Kommentera inlägget!

Då var det över för den här gången :-)


ohhh vad det pirrar I magen....det ska bli så sjukt, fantastiskt, härligt och underbart att åka tillbaka till värmen. Vi är så trötta på att frysa. Vi ska nog vara glada att vi inte fick någon snö o minus för då hade vi frusit ihjäl.
Vi är fortfarande sjuka allihop, har gått in på andra omgången känns det som men vi hoppas att värmen ska göra bot på det på några dagar.
 
Vi åker imorgon bitti via Arlanda med Norwegian....sedan landar vi tidigt på morgonen den 8e i Bangkok där vi ska spendera 2 nätter på ett superfint hotell. Vi bokade ett lyxhotell eftersom vi hade en massa bonuspoäng via Agoda att göra slut på. Vet inte vad vi ska börja med för det är så mycket vi längtar efter men det blir nog ett dopp i poolen...följt av en riktigt thai-lunch följt av massage.....min kropp skriker efter massage :-) Vi tänkte gå på Bio någon av dagarna också...walking with dinosours har ju börjat gå nu.
 
Allt har gått bra på Papillon, vi är så otroligt stolta over vår personal. Vi har haft kontakt med dem varje dag men de har på egen hand löst alla problem...det var bara vid ett tillfälle jag fick prata med en gäst på telefon och det löste sig. Jag har ju också kunnat ha kontakt med gästerna via mail om det varit något så det har nästan känts som om vi varit på plats...denna digitala värld vi lever i!
 
Vi är jättenöjda och glada over all tid vi fått med familj o vänner här hemma, nu har vi fått vår "Sverigedos". Vi är väl alla överens om att vinter inte är vår grej riktigt så i framtiden lägger vi nog besöken på sommarhalvåret.
 
 
 
Så här har det sett ut ofta under vår vistelse i Sverige :-)
 
Vår duktiga personal har peppar oss genom att skicka bilder på både Papillon och sig själva...löööve them!!
 
Gosiga Selma....som tror hon är en knähund :-)
 
En liten nisse som tittar fram bakom träden när vi var i Ljungby hos min bror.
 
Vi hade lite avskedsmiddag häromkvällen i stugan med några av mina syskon och mamma.
 
Nu får vi inte träffa mamma/mormor på länge, nästa gång blir när vi möts i sydafrika i maj.
 
Vi hörs igen efter Bangkok, ha det gott så länge!
 
Kram Caroline
 
 
 

Kommentera inlägget!