Med handen på hjärtat…..


 

Tänkte jag skulle göra en liten kvartalsreflektion nu när vi varit här i snart 4 månader. Vad tycker vi hittills? Hur har det gått? Vad är svårt/enkelt? Vad har vi lärt oss?

 Bra:

  • Att vi vaknar varje dag till varmt härligt väder och fågelkvitter, solen ger en fantastisk energi.
  • Att vi har en egen pool med palmer runt omkring….. och en vacker strand 75 meter bort.
  • Att vi omges av människor som alltid ler och är glada för de små sakerna i livet, som lever i nuet och inte skapar en massa måsten för sig själva.
  • Att vi får se våra barn njuta till fullo av livet och får så mycket tid med dem.
  • Att ingen dag är den andra lik, att vi får lära oss nya saker varje dag.
  • Att vi får komma in i en helt annan värld/kultur och får nya vänner för livet.
  • Att det går så bra, Papillon blomstrar och vi har massor av nöjda glada gäster.
  • Att det är så mycket härligare att köra motorcykel än bil.

 

Anus:

  • Visumregler och all korruption när det gäller pengar och regler för faranger.
  • Thailändska hantverkare (finns det någon som överhuvudtaget vet vad de pratar om här?)
  • Thailändskt toapapper (går åt 4 rullar till en torkning och tar en halvtimme att pilla bort översta papperslagret)
  • Att sova /leva 4 personer i ett rum (behöver väl inte ens förklara den)
  • Att vi aldrig vet om vi nått fram när vi pratar med vår personal eftersom de ler och säger Kaa oavsett. Kan vara oerhört svårt att kommunicera ibland, både tonfall, miner och annat kan väldigt lätt missuppfattas.
  • Att det spelar ingen roll hur bra vi tar hand om vår personal för de flesta sticker ändå…. De har ett helt annat tankesätt än vi här.
  • Att allt luktar mögel efter ett tag i den här fuktiga värmen.
  • Att arbeta ihop med min partner som inte alls tänker likadant och aldrig någonsin tycker likadant.
  • Att vi mentalt arbetar 24 timmar om dygnet (vi lever och andas Papillon lite för mycket, även när vi är lediga så diskuterar/planerar/reflekterar vi över Papillon.)
  • Att arbeta så hängivet gratis…eller rättare sagt betala för att arbeta. (vi har ju investerat så mycket i alla förbättringar så hur vi än vänder på det så går vi back första året)
  • Stressen i högsäsong

 

Det flesta vi pratar med säger att första året är skit….. och det är det verkligen emellanåt. Det är en stor omställning och mycket nytt att sätta sig in i på en gång. Det gör också att det är tufft att vara ansiktet utåt och att alltid vara tvungen att möta gästerna med ett leende på läpparna trots att jag är allt annat än glad, ibland mentalt död. Vi bor ju dessutom på resorten vilket gör att vårt privatliv är offentligt på nåt sätt. Sedan gör det ju självklart ont ibland att lära av sina misstag, vi har ju gått på ett antal nitar redan och fler lär det bli. Det enda vi vet med säkerhet att ju att vi blir lurade på ett eller annat sätt varje dag eftersom vi är faranger.

Den största utmaningen har nog ändå varit att jobba ihop med Jens…. jag trodde nog det skulle bli svårt men det blev 40 gånger värre.  Både jag och Jens hade ju hemma fantastiska arbetskamrater så det var lite som att springa rätt in i en vägg när vi skulle jobba ihop. Det tar ju sådan energi att ständigt behöva slåss för sina övertygelser, att alltid behöva försvara och förklara sina göranden och att alltid behöva diskutera varje liten detalj. Vi är fullt medvetna om vad vi gör fel och vad som är problemet och vi försöker hitta nya lösningar/arbetssätt varje dag. Men jag saknar ändå Roger… och Jens saknar nog Hans. Det är ju så attans skönt att arbeta ihop med någon som drar åt samma håll, som tänker likadant, där man inte behöver förklara eller diskutera allt och där det finns en ömsesidig respekt för varandras kunskaper. De som säger att man kompletterar varandra när man är olika….. de har inte träffat mig o Jens :-)


 Vad har vi lärt oss då och vad behöver vi förändra?

  • Tro inte att det är positivt att ge dina anställda högre lön eller en bonus för att visa din uppskattning…. Då drar de. Här lever de i nuet och tänker:  Wow, jag fick mer lön den här månaden, då behöver jag ju inte jobba nästa månad :-) Ge dem istället en lägre lön och locka med en fet bonus om de stannar säsongen ut.
  • Tro inte att en hantverkare vet vad han gör…. Gör det istället själv.
  • Tro inte att du är en människokännare…. Det tar tid att lära känna en ny människa, allra helst om de kommer från en helt annan kultur.
  • Caroline, sluta för f_n att strida för minsta detalj, lär dig att svälja någon gång och var inte så förbaskat stolt.
  • Jens, lär dig lita på andra och inse att det fler än du som kan saker här i världen (vet dock inte om Jens håller med om denna punkten…. men den stämmer iaf)
  • Sätt ihop en plan….jag om någon borde ju veta hur viktigt det är..även i ett familjeföretag. Ta fram vision, mission och värderingar. Sätt upp kortsiktiga och långsiktiga mål. Vem är Papillon, vart är vi på väg och hur når vi dit…. Synka det med våra personliga drömmar och mål.
  • Vi måste ta hand om oss själva, vårda våra kroppar i stressiga perioder och ta ansvar för vårt eget välbefinnande… det är ingen annan som gör åt dig och du tjänar inget på att spela martyr.
  • Vi kan inte bo i ett rum…. Vi måste bygga till ett rum så fort det blir lågsäsong.
  • Skilj på arbete och privatliv…. Vi MÅSTE hitta ett sätt. Vi träffade ett underbart par från Skottland som var gäster hos oss några dagar, Karen och Helen…. De driver ett hotell i Skottland och vi började prata om hur deras första år var….de upplevde exakt samma problem som vi gör nu. Deras råd var att när vi kliver in i bungen så lämnar vi jobbet, vi får ha som regel att aldrig diskutera arbetet när vi kliver innanför tröskeln.
  • Mer egentid utan barnen, vi måste för sjutton ha ett eget liv utanför Papillon och utan barnen.
  • Vi kan inte förändra en hel kultur. Det är vi som måste anpassa oss och som gäster i det här landet får vi ta seden dit vi kommer. Det är ingen idé att irritera sig över saker som inte fungerar som vi tycker att det ska fungera, helt meningslöst. Många saker är ju faktiskt bättre i Thailand, fokusera på det istället.
  • Slutligen......Caroline, du behöver inte stoppa något i munnen varje gång du har ett problem att lösa….. SLUT ÄT!!

Blir spännande att se hur mycket den här reflektionen har förändrats om ytterligare ett kvartal.... eller om ett halvår när vi även fått uppleva lågsäsong. Jag vet iallafall att vi aldrig kommer att ångra det här valet i livet, för även om det varit tufft emellanåt så är det också ett underbart äventyr.

Kram på er alla!

Caroline

 

 



Postat av: Corrina

Tänk på Sinnesrobönen när det kör ihop sig ...



Gud, ge mig Sinnesro att acceptera

det jag inte kan förändra

Mod, att förändra det jag kan

och Förstånd att inse skillnaden

Postat den: 2012-01-19 / 17:22:27


Postat av: Bodil Johansson

Tänk, när jag läser vad du skriver händer det ofta att jag tänker: borde packa o åka dit. Du är iallafall en klok o fantastisk ung kvinna som tacklar problemen vart efter de kommer, det är jäkligt strongt gjort, vet inte om mitt tålamod pallat. Fortsätt o ha så underbart ni kan o krama alla från mig, ge min syster en extra kram.

Postat den: 2012-01-19 / 22:10:57


Postat av: Eva

Låter som ni är väldigt kloka och att ni tar er tid till reflektion. Vi vill alla här på Östersjöskolan komma och besöka er och vi pratar om er flera gånger i veckan, Jens på så vis är du kvar :-)

Jag och Melvin ska komma ner, ska testa lite inrikesflyg och så innan jag bestämmer när, hade funderingar på i jan nästa är men väntar ev 1 år till när melvin är lite större då är han 3 1/2 .

Ha det gott och hälsa Jens

mvh Eva

Postat den: 2012-01-20 / 12:12:57


Postat av: Sara& Mattias

Underbar reflektion! Vill sitta o prata nu!!!!

<3 Kramar

Postat den: 2012-01-21 / 17:44:33


Postat av: hanna

idag är det snö och skottning som gäller. Blir en tur till pulka backen imorgon.



Intressant att läsa omhur ni har upplevt första tiden i värmen.(måste säga att du skriver väldigt bra, det är alltid kul att läsa om er) Blir det som man tänkt sig eller...?

Kan inte fatta att ni redan varit där så länge.



kram på er alla!

Postat den: 2012-01-21 / 18:46:28


Postat av: Cina Fantenberg

Du är en fantastisk bloggare, Caroline! Det kommer många kloka ord från dig...

Postat den: 2012-01-22 / 19:55:28


Postat av: Ida

Så härligt att läsa, å det beror nog på att det du skriver är så himla ärligt!! Inget hysch pysch om att allt jämt är guld å gröna skogar, för när livet nånsin det?? :-) Ni kommer fixa det galant ska du se! Åh jag längtar ihjäl mig, ska bli underbart att se ert paradis om 1 år nått :) kämpa på godingar, massor av kramar från mig & Isak!!

Postat den: 2012-01-22 / 19:58:29


Postat av: Ida

Så härligt att läsa, å det beror nog på att det du skriver är så himla ärligt!! Inget hysch pysch om att allt jämt är guld å gröna skogar, för när livet nånsin det?? :-) Ni kommer fixa det galant ska du se! Åh jag längtar ihjäl mig, ska bli underbart att se ert paradis om 1 år nått :) kämpa på godingar, massor av kramar från mig & Isak!!

Postat den: 2012-01-22 / 19:59:50


  / Namn

  / Mail-adress

  / Bloggadress

Kommentar:




Spara uppgifter!