Nu är vi alla elever......


Sawas dee kah!
 
Nu har vi precis haft vår första thai-lektion och det var jättekul! Sharon, en tjej som är svensk/thai bor här nere och arbetar på Lilla Svenska Skolan..... hon ger oss privatlektioner nu en gång i veckan. Jamie har ju även henne som språklärare i skolan så han känner henne väl. Jättegullig tjej, hon kommer hem till oss en timme åt gången o undervisar hela familjen... främst mig o Jens men barnen också när de känner för det.
 
Idag har vi lärt oss till exempel:
 
Räkna till 100....
Sawas dee kah - Hej
Khun Sabai dee mai kah? - Hur mår du?
Chan Sabai dee kah - Jag mår bra
Chan mai Sabai kah - Jag mår inte bra
Sabai Sabai - Det är lugnt (slang)
Khun chu arai kah? - Vad heter du?
Chan chu Caroline kah - Jag heter Caroline
Khun ah-yu taorai kah? - Hur gammal är du?
Chan ah-yu taorai samziphock bpee kah - jag är 36 år
Anni taorai kah? - Vad kostar den här?
Chai - Ja
Mai chai - Nej
Pop gan mai - Vi ses!
 
Vi kunde redan det mesta av det här men idag fick vi lära oss att uttala det rätt och sedan fick vi veta vad orden betyder exakt..... de vänder ju på det mesta så de säger verbet sist. Som ex :
Khun chu arai =  Du heter vad?
Khun ah-yu taorai = Du ålder hur mycket?
 
Himla intressant.... sedan fick vi lära oss att om vi utalar siffran 7 fel så betyder det "att ha sex" i stället. Att räkna är hyfsat enkelt, har man lärt sig att räkna till 20 så kan man även räkna till 100, det är hyfsat logiskt.
 
Problemet är att thaiarna pratar så himla otydligt...precis som vi svenskar gör. Vi drar ju ihop ord och skippar ändelser ibland o då är det ju jättesvårt att förstå. Sedan skiljer det väldigt mycket mellan olika dialekter (också precis som i Sverige). De i norr och söder har svårt att förstå varandra.
 
Nåja, himla kul är det iallfall och toppen att vi hittat en lärare som kan undervisa oss på våra villkor, mycket bättre än att gå en kurs tycker vi.
 
Vad gör vi annars då? Vi letar febrilt efter en ugn just nu. Vi hittade en på HomePros On Line shop men när vi väl fick tag i dem så fanns inte den ugnen och de kunde istället erbjuda oss en mindre som kostade typ dubbelt så mycket, de förstod väl att vi var faranger så de såg chansen att blåsa oss. Det går ju att hitta i Krabi men vi vill helst beställa den så vi slipper att åka dit. När vi ringde Homepro så uppgav vi deras artikelnummer de har på hemsidan.... de hade inte en aning om vad det var för nummer, vi var tvungna att återkomma med en beskrivning av varan. Tycker jag var lite kul, undrar vad de har artikelnumrena till om de ändå inte kan söka på dem i sina system :-)
 
Tjejerna håller på att göra fint i köket, de har idag satt gång våra frysar o kylskåp o skurat dem..... snart börjar vi bli redo att öppna restaurangen. Jens o Daeng bygger o gjuter plattor inför det nya vattensystemet som ska installeras på torsdag. Sedan stagar de upp taket på baksidan..... o mycket annat.
 
Jamie har ju börjat skolan, han tycker det är superkul. Idag följde han med Alfred hem o lekte. Oliver leker med Ayatoh nere på Papillon.
 

Här sätter tjejerna koraller på tråd som vi hänger utanför bungarna.... Oliver hjälper till genom att äta glass o heja på.
 

Här ska nya vattensystemet vara.... de planerar var de ska gjuta plattan osv.
 

Jamies första dag i skolan... 1:a klass :-) De är bara 4 elever och 2 lärare nu i början så det är riktigt lyxigt.
 

Jamie utanför sitt klassrum....
 

Oliver o Ayatoh målar med vattenfärger...
 

Här bygger Daeng o Jens nya sänglampor till bungarna utav bambu...mycket påhittigt av Jens måste jag säga.
 

Här sitter Sharon o undervisar oss i Thai...ni hade skrattat om ni hörde oss. Man ska ju låta lite gnällig i betoningen och dra ut länge på vokalerna...låter himla kul.
 
 
Pop gan mai :-)
 
/Caroline
 
 
 
 


Postat av: Corrina

Vilken tur du har som har fått tag i en så "smart" man som Jens ;-) Det ska bli så himla roligt och se allt det nya ni har gjort. Kram på er.

Svar: Jag veeet Corrina, hur lyckades jag träffa denna underbara, påhittiga livsnjutaren!! ;-)
gronqvist.blogg.se

Postat den: 2012-08-28 / 20:55:26


Postat av: hanna

Det är så kul att läsa och få se bilder om allt ni gör. Idag var hösten här, det blev halsduk till jobbet! Om en vecka får vi äntligen lite sol för då sticker vi till Kos. Ha det så bra,kram

Svar: Åhh vad kul med Kos Hanna, hoppas ni får njuta ordentligen. Vad jag minns av Kos så fanns det massa god mat och gott om Tequila :-)
gronqvist.blogg.se

Postat den: 2012-08-29 / 09:18:07


Postat av: Birgitta (gammal klasskompis till Corrina)

Så jäkla imponerad av er, kollar eran blogg varje dag.

Svar: Tack, vad roligt att höra Birgitta! Jag vet vem du är, Corrina har pratat om dig många gånger :-)
gronqvist.blogg.se

Postat den: 2012-08-30 / 08:16:48


Postat av: Corrina

Åh vad roligt att du följer bloggen Birgitta....vi kanske kan ta en husmors semester på Papillon i framtiden , bara du och jag ;-))

Postat den: 2012-08-30 / 14:37:02


Postat av: Birgitta

Det vore skithäftigt. :)

Postat den: 2012-08-31 / 08:32:55


  / Namn

  / Mail-adress

  / Bloggadress

Kommentar:




Spara uppgifter!