Jamies första skoldag :-)


Idag var Jamies första dag i skolan och det gick jättebra. Han var lite pirrig i magen imorse men redan efter en dag så har det släppt. Här kommer lite bilder.


Redo! Nu drar vi iväg med moppen till skolan...



Snygging!!



Först samlades alla barnen i "salan" som de gör varje måndagmorgon och går igenom vad som händer i veckan.



Här sitter Jamie tillsammans med sin fröken Inger (till höger), hon är superbra och Jamie tycker om henne. Vi träffade ju henne en timme vid inskrivningssamtalet. Hon har varit pedagog i 40 år.



Samlingen avslutades med att alla stod upp och sjöng thailändska nationalsången samtidigt som flaggan hissades.



Här är Jamies klassrum, Mangon. De är 8 elever i hans klass, blandat tjejer o killar. Det kommer några till efter jul och som mest är de 11 st. 2 av barnen i hans klass.... en pojk och en flicka... är här 7-8 månader varje år och det är ju kul för Jamie!



Här är matsalen...



Skolan har f-9, i år ca 150 elever i olika perioder. Lilla svenska skolan är bara en av två svenska skolor på Koh Lanta.


Vi hörs!

Kram Caroline

Kommentera inlägget!





Teambuilding!


Dagarna springer iväg som vanligt men det vet i sjutton om det inte börjar lugna ner sig lite nu.... jag börjar gå o fundera på vad jag ska äta o det gör jag inte om jag är stressad. Imorgon börjar Jamie skolan också o i samband med det slänger vi in lite rutiner.... exempelvis tar Jens o tjejerna frukosten själva medan jag är med barnen o äter frukost med dem, fixar till osv. När Jamie är i skolan så är Oliver med mormor några timmar medan jag och Jens jobbar. (bara under högsäsong för i lågsäsong behöver vi aldrig jobba samtidigt). Sedan hämtar jag Jamie i skolan och leker med dem några timmar, därefter är Jens ledig med dem några timmar. Vid halv sex-tiden på kvällen äter vi middag tillsammans och sedan får barnen pysa in i bungen o titta på film en timme innan läggdags. Jag o Jens jobbar båda två på kvällen när barnen sover. Låter väl som en bra plan va??

Så här har sista dagarna sett ut:


Vi har storstädat förrådet så att vi äntligen får lite ordning och reda. Jag tar mig nu fram till "kontoret" och inga spindlar hänger framför ögonen:-)



Jens fick ta hand om avloppsvattnet o annat äckligt som svämmade över golvet.



Den här vackra fjärilen flyttade in i vår restaurang....så himla stor o fin. Vi ser vackra fjärilar i trädgården varje dag så Papillon förtjänar verkligen sitt namn.


Busungarna bråkar som vanligt :-)


I fredag bestämde vi oss för att ha lite "teambuilding" så vi bjöd med personalen på en utflykt. Vi hyrde en longtail-båt och utgick från Lanta Old Town som ligger på andra sidan ön. Båten tog oss runt på några av öarna och efter det gick vi lite o shoppade i Lanta Old Town. Utflykten i sig var lite av en besvikelse faktiskt.... öarna var inget speciellt. Sist vi åkte runt bland öarna utanför Koh Lanta så var det mycket mycket finare. Men nu vet vi allafall att vi inte ska rekommendera de små öarna utanför Old town. Maten var också kass, knappt ätbart om jag får säga vad jag tycker. Ändå valde vi en firma som fått utmärkelser för sin fina service..... ehh ok?

MEN det var härligt att komma iväg ändå.... och kvällen var underbar nere på stranden!
Här är vi på väg..... kan säga att Thailändare är hysteriskt rädda för solen. Rätt komiskt faktisk, thailändare smörjer in sig med krämer för att bli vitare (det står på massor av produkter här nere...whitening lotion) och de använder vitt puder. De har på sig jackor hela tiden när de åker iväg på moppen bara för att inte få någon solbränna. Vi västerlänningar kämpar istället för att blir bruna genom att sola, smörja in oss med brunkräm och foundation osv. Är det inte sjukt?? Vi borde byta land :-)



Nu är vi på väg med longtail-båten....



Lanta Old Town är en liten mysig fiskeby.



Första anhalten var mangrove-träsket där vi stannade o matade apor...... det var typ hundra stycken o de var halvt aggressiva.... en rev Jamie på armen o vi var alla lite smårädda för de såg inte glada ut :-)






Medan vi satt i fören o njöt av havet som stänkte på oss så satt tjejerna o skrek till för varje vattenstänk o försökte skydda sig med handdukar :-)



Här stannade vi på en liten ö mitt ute i havet, den var typ 30 meter i diameter.



Bubu Island, här var vi några timmar och åt lunch, plockade snäckor och utforskade lite. Det fanns många varaner här och Jens såg en...jag missade den självklart.



Oh, Ning och Weiw, vår städerska - servitris - kock.



Jamie och Loh kollar runt lite.....



Sonia in action :-)



Weiw håller ordning på Oliver :-)



Snäcksamling...



Lunch-time!





Det här skeppet körde vi förbi på vägen hem...



Här är vi på jakt efter glass i Lanta Old Town.... vilket konstigt nog inte var det lättaste.



På vägen hem fick vår personal sitta inne i bilen medan jag, Jens, mamma och barnen åkte på flaket :-)



På kvällen gick vi ner till Klapa Klum Bar..



Här sitter jag o mamma o softar o snackar skit med Cedrik som äger Klapa Klum.... vi hade det hur skönt som helst.



Tittut :-)



The spider!!!



Jens o barnen spelade fotboll i solnedgången.....



O vi satt på stranden o bara tittade på ut mot havet.... det är livskvalitet det! Jamie kröp upp i min famn o sa att han vill avsluta alla dagar såhär :-)

Kram på er alla!








Kommentera inlägget!





Idag fyller man 65 år!




Ja, tänk att det enligt prästbetyget är så. Men min egen uppfattning är att det fel naturligtvis.Det är en omöjlighet när man känner sej som tjugofem. Men bortsätt från den bagatellen så fattar man inte riktigt än att man verkligen på fullt allvar bor här nere i vad jag kallar paradiset. Jag tänker bara på en sådan sak som solbränna. När man  är på semester så kämpar man för att bli så brun som möjligt innan man åker hem. Nu bryr man sej inte dugg om det. Man blir brun antingen man vill eller inte. Den dagliga livsrytmen här som är så lugn och långsam skulle få vilken stressad själ som helst att bli helad på nolltime. Jag har ju nu flyttat till mitt nya hem, rätt över gatan från Caroline och Jens. Jag är ju en morgonmänniska så jag vaknar vid sextiden. Då skalar jag min stora saftiga mango och gör mej en kopp snabbkaffe och sätter mej på min lilla terass och bara njuter. Sedan vid halvniotiden går jag över till Papillon och äter frukost. Dagen fortsätter i samma behagliga stil. Förmiddagen brukar jag tillbringa vid poolen, oftast tillsammans med Jamie och Oliver. På eftermiddagen brukar vi vandra på stranden och leta vackra snäckor. Eller åker man in till den lilla staden Saladan och shoppar lite. På kvällen är det inget som går upp emot att sitta vid stranden och njuta av den fantastiska solnedgången. Så här kommer en stilla undran. Kan man ha det bättre än så här?

 Ljuvligt varma Thailandkramar från Sonia.


Kommentera inlägget!





Livet på Lanta....


Det är så lätt att bli hemmablind.... dagarna springer iväg o det är bara vissa stunder på dagen som jag verkligen förstår hur bra vi har det. Vi har ju vant oss vid sol o värme nu, vi tar det redan för givet...... men det är ju precis det vi inte får göra, vi får aldrig sluta uppskatta vardagen. Just nu ligger jag i hängmattan i restaurangen (som inte har några väggar) och lyssnar på grodor o syrsor som sjunger. Det är varmt men fläktar lite skönt. Har precis ätit en stor skål med färsk ananas, drakfrukt och mango.....hur gott är inte det då! :-)

Allt är bra här... vår fina Chilli har funnit sig tillrätta nu, hon sticker en repa ner till stranden då och då men för det mesta vill hon vara här med oss. Mamma har ju flyttat o hon trivs jättebra i sitt rum. Hon har sin vattenkokare till morgonkaffet men för övrigt så äter hon alla måltider här hos oss och under dagen är hon mest här...badar i poolen eller läser. Sista dagarna har jag o mamma tagit moppen in till Saladan o gjort lite ärenden. Vi åker alltid hem full-lastade så moppen orkar typ gå i 40 :-) Vi har köpt nya hjälmar, jag en turkos och mamma en knallrosa så klart!

Jamie o Oliver börjar lära känna vår personal ordentligt nu, Oliver charmar dem fullständigt, de vill ju gosa med honom hela tiden. Jamie börjar snacka engelska med dem nu, han lär sig lite varje dag. Idag pekade han på Loh´s moped och sa: I buy motorbike 60 bath...... Loh blev förnärmad över erbjudandet :-)

Igår var det städdag på stranden, några företag på ön som går ihop och plockar skräp under några timmar. Jag, mamma, Ning och Jamie hjälpte till och det var riktigt jobbigt....sjukt mycket skräp som slängs på stranden och i havet som sedan sköljs upp. Solen gassade och vi gick böjda i flera timmar..... kan säga att doppet i havet efteråt var värt en hel del :-)

Vi har fått in mycket bokningar i dec, jan och feb.... känns kanon. En del svenskar som hittat oss pga bloggen och forumet på skolan. Vi lär inte gå sysslolösa i högsäsongen iallafall :-)  Vi har haft några kunder sista veckorna som bara tänkt stanna en natt men sedan blivit kvar i 4-5 dagar för att de trivts så bra.... känns ju kul :-)

Bakslag får vi ju också en del.... musiken är ett ständigt problem. Dels behöver vi mer musik men sen funkar inte itunes för oss här nere... vår ipod är nämligen synkad med vårt itunesbibliotek på den stationära datorn i Sverige och om vi synkar den med vår laptop så försvinner våra 300 låtar som ligger på den idag. SKIT!! Dessutom har musikanläggningen här på Papillon slutat funka, så vi måste köpa en ny imon. Corrina har ju vår dator i Sverige så kanske kan hon hjälpa oss på något sätt. (Corrina, jag skulle behöva all vår musik överladdat på ett usb och sedan skickat med post till oss, kanske Oscar har koll på hur man gör? Sist vi gjorde det så funkade det inte för nu när vi klickar på låtarna så säger den att den inte kan hitta originalfilerna :-(

Ett annat bakslag är att vi har målat 14 bambustolar och 2 nya bambu-skänkar med en färg som TYDLIGEN inte tål vatten för när vår kund satte sig på stolen efter ett dopp i poolen blev han svart i hela baken. När vi kände på de andra så förstod vi att färgen kletar av sig på allt. Jens är riktigt sur över det och han vägrar fixa det själv så nu ska vi se om vi kan lämna in allt till en hantverkare som målar om allt åt oss.... hoppas bara att det går nu.... annars får vi köpa nya stolar.


Jamie letar efter de perfekta snäckorna...



Chilli lämnar inte vår sida när vi är ute o går på stranden.... hon tar sig gärna ett dopp var 10e meter dock :-)



Oliver bus.... han är hopplös som vanligt, busar precis hela tiden och lyder typ aldrig.



Här kommer jag o Oliver tillbaka från en tur till affären där vi köpt en massa isglass. Och jag vet vad du tänker Els-Mari men vi kör väldigt försiktigt... var inte orolig :-)


Här är Yak, en härlig kille som bor över gatan. Det är honom vi anlitar när vi eller våra kunder vill hyra moppe, cykel eller bil. Yak har lärt sig några svenska fraser sedan vi flyttade hit. Han dricker sitt kaffe (som många andra thailändare) med typ 5 matskedar socker och minimalt med kaffe :-)



Här är vi på väg till mormors hus över gatan och Jamie har gjort en fin askkopp som inflyttningspresent!



Här bor mamma... hon poserar som vanligt när hon ser en kamera :-)


Några bilder från mammas rum....

 



Det här är en boxare som vi kallar dem (vet inte vad de heter)....när man närmar sig dem med fingret börjar de boxas med frambenen, ser jättecoolt ut. En annan stor anledning till varför de är värda respekt är att de äter upp sina män när de haft sex med dem....he he he....skitkul tycker jag :-)


Här busar Jamie o Oliver med Ning och Weiw...

Imorgon ska vi på inskrivningssamtal på Lilla Svenska Skolan, Jamie börjar ju på måndag. Sedan kommer Natalie hit, en tjej som håller på med Yoga och massage, vi ska göra en deal med henne så att hon kommer hit om våra gäster önskar massage..... spännande!

Hej så länge, hoppas ni mår toppen allihop!

Kram Caroline





Kommentera inlägget!





Tack :-)


Idag kom paketet...ganska mosat men det mesta var ändå ok. En lingonsylt hade gått sönder o smetat ner resten trots att den var inpackad i en påse..... men vi lyckades ändå rädda det mesta. Gissa om barnen blev glada?


Tack Ina!

Kommentera inlägget!





Vi välkomnar Chilli till Papillon!


Idag har vi fått hem en ny vän till Papillon. Hon heter Chilli :-) Vi hämtade henne på Lanta Animal Welfare. Vi valde länge och väl innan vi till slut bestämde oss för just henne. Inget vet var Chilli kommer ifrån, hon bara dök upp på hundhemmet en dag och har varit där sedan dess. Hon är ungefär 7 år gammal, lugn o mycket kelen. Hon har pondus mot andra hundar men är väldigt lugn och stabil. Nu ska vi bar lyckas få henne att stanna här på resorten. Vi har henne i koppen första dagarna och i lång lina....för att hon ska känna till gränserna. Hoppas det går bra. Barnen lyckades släppa ut henne utan koppen tidigare o då var hon på väg ut mot vägen....inte bra.


Här är vi ute o går med Chilli utanför Lanta Animal...... för att få känna på henne lite.



Här har de precis varit o lämnat henne hos oss. Barnen är väldigt förtjusta.... allra helst Oliver.


Här har vi gjort en hörna på vår terass som vi hoppas hon ska trivas på. Meningen är att hon ska kunna gå lös helt men det tar nog ett tag innan vi vågar det.

Sista dagarna har varit varierande kan man säga.... Vi hade ju en ledig dag i fredags och i torsdags lämnade Ilse, Ijang och Pong oss....så nu är vi själva här med Ning, Weiw, Loh och Oh. Det funkar bra... mycket att göra men roligt. Hoppas dock att vi kan slappna av lite mer snart, det har varit lite nervöst nu i början innan man känner sig säker i rollen och det har gjort att vi är lite överspända, kan inte riktigt njuta som vi borde. Vi har nu flyttat in i vår bungalow som vi ska bo i på riktigt och vi trivs jättebra. Vi har köpt in en massa bra förvaring så att vi får undan alla kläder och leksaker....det funkar faktiskt riktigt bra att bo på små ytor, vi är ändå för det mesta vid restaurangen eller poolen. I bungen sover vi, duschar o tittar på film.... barnen leker med lego ibland.


Oliver tar kommandot över receptionen :-)


Städdag!


Slappetid är också ett måste.....


Jamie lär sig hoppa från mormors axlar, såg rätt kul ut faktiskt :-)


Det går bra att bada fast det ösregnar också.....


och regnat har det gjort en del sista dagarna... här satt vi fast på Lanta animal center i över 40 minuter medan himlen fullständigt öppnade sig och det åskade o blixtrade som bara den. Har nog aldrig sett värre oväder, det var mitt över oss. Oliver blev så rädd att han grät.... det lät som om de smällde raketer bredvid oss.


Här har vi hyrt en tuk-tuk och är ute o kör lite. Vi får tvinga på mamma hjälm, hon vill nämligen inte förstöra frisyren :-)


Här bakas det äpplepaj, blev riktigt smaskigt. Vi har nu testat kladdkaka, äppelpaj, våfflor och bröd...allt blir jättebra, Jens är så duktig. Det är nämligen en stor utmaning att få till bakningen med de här ugnarna och ingredienserna.

Hoppas ni alla mår toppen där hemma!

Kram Caroline

Kommentera inlägget!





Beach-party!!


Hej Hopp i lingonskogen! Känner mig lite seg idag så jag passar på att blogga lite så jag slipper jobba :-)

Idag fläktar det lite, underbart. Det har varit så attans varmt på sistone :-) Läste att ni börjat skrapa rutorna i Sverige...det får oss att verkligen uppskatta värmen.

Här kommer lite bilder från sista dagarna...



Den här rackaren hittade vår trädgårdsmästare i poolen tidigt i går morse.... han var visst lite törstig. Tack o lov ingen giftig orm. Det händer ibland att ormar tar sig in på resorten, dock väldigt ovanligt om det är liv o rörelse....det kan hända på natten men då tar personalen hand om dem innan någon går upp på morgonen.



Igår skrev vi kontrakt på leasingen av marken så nu har vi 11 år framåt. Väldigt ovanligt på Koh Lanta, de flesta andra får aldrig mer än 3 år. För att vi ska klara hyran de sista åren (hyran ökar varje år) så kommer vi nog behöva bygga till ett par bungar.



Jamie spelar apa som vanligt :-)



Jens skulle ta ledigt ett timme o bada i poolen..... när jag tittade nästa gång stod han o skrubbade :-) Det är problemet när man driver ett ställe, man hittar alltid något att göra.



Hur många kvinnor krävs det för att få upp ett paraply?? :-)



Mamma som varit nere på lite beachparty på stranden.



När vi hade stängt i går kväll gick även vi ner till Klapa Klum Bar för att fira av Ilse, hon flyttar på torsdag. Personalen följde med oss och det var verkligen jättekul! Vi har bara varit här i ett par veckor men ändå kände vi säkert hälften av alla  som var där.


Gott att få lite party-tid också, barnen låg hemma o sov i bungen bredvid mamma och hon hade barnvakten på.



Ilse var helt galen hela kvällen, vi skrattade hela tiden :-)  Hon står här på Susanna, en annan kvinna som bor på ön.


Ilse och Cedric..... Cedric driver Klapa Klum Bar och bor här på Papillon.



Galen som sagt :-) I bakgrunden syns även Jessica som driver en affär på ön som tillverkar silversmycken.


Ning och Ijang



Killen som trycker sig mellan Ilse och Cedric heter Ae och driver Klapa Klum tillsammans med Cedric. Han är riktigt trevlig!


En av våra gäster var också med...Kerry. Hon bor i Bangkok med sina två barn. De åkte precis härifrån men vi kommer ses igen när vi åker till Bangkok och hon kommer även tillbaka till Papillon. Supertrevlig tjej.

Kommentera inlägget!





Det är mycket nu....


Ligger i hängmattan just nu med ett glas rött o bloggar. Försöker komma ihåg vad vi har gjort sista dagarna men allt bara flyter ihop liksom, det är så mycket hela tiden o dagarna bara springer iväg. Vi bestämde oss för igår att göra upp ett schema så att vi får lite ledig tid också men det gick i stöpet redan imorse....tror det är svårt nu i början innan allt är på plats. Vi har arbetare här som installerar aircon i 6 bungar, det blir mycket städning pga allt cementdammet när de borrar (eller vad de nu gör). Loh, vår trädgårdsmästare håller på att måla alla bambustolarna som står på terasserna, sen håller vi på att fixa gardiner till de nya bungarna, sedan installerar vi tv o dvd i alla rummen, och vi håller på att skriva på nya menyer....igen!...vi gör skyltar om vad vi erbjuder och att man måste stänga av ac när man lämnar sitt rum, vi måste gräva en ny gångväg till de nya bungarna, vi ska måla om väggarna i vissa bungar, vi håller på att lära personalen de svenska rätterna, vi behöver nya skyltar ute vid vägen, sedan fick vi ringa "the shitman" idag igen så han fick komma hit o tömma vissa avlopp (eftersom vattennivån är väldigt hög nu så blir det fullt snabbt), vi har ägnat mycket tid till att förhandla vårt leasingkontrakt med hyresvärden, hopplöst eftersom det ändå var hans fru som bestämde i slutändan :-) vi behöver ordna med utsuget i poolen för det låter så högt, vi undersöker om vi kan installera cabeltv och vad det kostar, sen behöver vi åka till Krabi för att skriva på och fixa med Jens arbetstillstånd igen, vi behöver hitta en bra begagnad tuk-tuk o köpa in, bla bla bla.,...... däremellan måste barnen få sin tid. Vi fick dessutom gäster idag, två bungalows. En familj med ett tvillingpar som är 4 år.... och deras nanny. Men så är det nog att ha hotell, det finns alltid något att göra och förbättra. Det är nog viktigt att lära sig att slappna av o inte göra allt på en gång. Eftersom vi fortfarande är så "svenska" vill vi ju att allt ska bli färdigt o perfekt innan högsäsongen börjar. Om något år kanske vi också har slappat till oss o tar dagen som den kommer.

Det är mycket att tänka på och fixa men det är självklart väldigt mysigt och roligt också. Både jag och Jens har haft en varsin timme i poolen och vi har faktiskt ätit middag ihop själva i kväll. Barnen mår toppen, de får följa med ofta när vi tar moppen o handlar. Däremellar leker de och har kul i poolen. De har fastnat för Bakugan-leksaker här nere så det leks mycket med dem just nu. De är redan väldigt bruna, det är ju toppenväder här nu. 35 grader o strålande sol hela tiden.

Imorse när vi kom ut i restaurangen så tittade mamma på en av trähyllorna som vi har böcker på och undrade om vi har termiter..... något hade borrat 3 stora hål i hyllan, såg jättekonstigt ut. Jens hämtade insektssprayet och sprutade in i hålen...sedan sa han: - något rör sig där inne..... sen jäklar hoppade han bakåt för det for ut en enorm geting-aktig sak, både vi och barnen sprang omkring o skrek när den surrade fram emot oss. Ilse berättade sedan att man måste döda såna getingar för de gräver hål i allting med sina gaddar. Försökte ta en bild på den när den landade på marken men den blev tyvärr suddig. Äckligt stor var den iallfall, som en muterad humle-geting :-)





Mamma sitter o läser för barnen... tack gode gud för mamma!



Jamie lär sig att gå på lina, han börjar bli duktig :-)


Jens eldar lite grenar... vi måste ta chansen när det är lite torrare i marken, vi har flera jättehögar som måste bort innan högsäsong men det har regnat en del och det tar tid innan det blir tillräckligt torrt igen.

Pöss o kram på er!

Caroline



Kommentera inlägget!





En härlig ledig fredag :-)


Idag är det fredag och det betyder att vi är lediga! Vi började morgonen med att sova ut....vilket för Oliver betydde kl 7.30. Sen tog vi en stor fruktsallad o rostat bröd till frukost.... en liten kaffe på det också.



Vi packade ihop oss för att gå ner till stranden. När vi är lediga så får barnen bestämma det mesta.



De är glest på stränderna i högsäsong men det är nästan folktomt i lågsäsong :-)



Solen sken från blå himmel hela dagen...



Det finns många stockar, cocosnötter och krabbor på stranden som ska utforskas....



Fina fina Jamie :-)



Och gosiga bus-Oliver....



En Mojito tack!........Hallååå!!


Så himla varmt i havet att det knappt svalkar.... vi var tvungna att ta en kall Chang istället :-)



Sen begav vi oss upp till gatan o hittade en restaurang där vi åt lunch...inget bra val faktiskt, första gången i Thailand där jag tog en tugga och sen inte kunde äta mer.... det smakade som om de hade tömt ett socker-kar i maten, isch. Vi har vant oss vid Weiws och Ijangs goda mat nu.....



Men de hade ju rätt inställning till livet iallafall:-)



Eftermiddagen tog vi vid poolen, vi var själva på Papillon så vi behövde inte ta hänsyn till någon. Barnen skrek för full hals när de lekte :-)



Nu ikväll tog vi en tuk tuk in till Saladan. Vi valde att äta på en härlig restaurang vid vattnet...



Jag och mamma beställde Hotpan vilket var grymt gott...det sved lite i munnen av chilli-frukten men det var det värt.



Vi hade en skön utsikt också.....


Nu har vi krypit ner i sängarna i bungen och tittar på Lucky Luke..... fast jag smygbloggar som ni märker :-)

Kram Caroline

Kommentera inlägget!





Bilder från Papillon


Hej på er,

Hoppas allt är bra där hemma :-) Just idag hade jag inte haft något emot lite kyla faktiskt, det är så sjukt varmt här nu. Svettigt som attan så fort man rör sig och mycket mygg på kvällarna. Ser fram emot den torrare perioden när det blir lite svalare (det är faktiskt varmast här under lågsäsong) och mindre mygg.

Igår var Jens iväg o shoppade i Krabi.... Vi börjar bli klara med alla inköp nu, snart har alla bungar tv, dvd, kylskåp och just nu håller de på att installera AC i de bungar som bara hade fläkt. Sen har vi också köpt på oss extra lakan, handdukar, lite köksgrejor o mycket annat. Hade inte gjort ont om det började rulla in lite pengar i kassan också, just nu rullar de bara ut :-)

Vi har även köpt lite möbler, de tillverkar dem åt oss och vi får dem om några veckor. I veckan tänkte vi börja måla lite väggar i några av bungarna, de som har gröna väggar känns lite för mörka. Sen ska vi försöka vara lite kreativa och göra lite tavlor o annat pyssligt för att göra det lite mysigare också. Kul! Det kan ju barnen hjälpa till med också.

Här kommer lite blandade bilder från resorten......



Dessa bilderna tog jag precis efter en regnskur....








I bakgrunden syns de nybyggda bungarna, två bungar som sitter ihop i samma hus. Vi funderar på att ta båda dem när högsäsongen är över och slå ut en öppning mellan dem så att barnen (eller framförallt vi) får ett eget rum.


Bunge 4,5 och 6. Vi bor just nu i 5:an där handdukarna hänger. Den är toppen för barnfamiljer!







Bunge nr 9 som den nuvarande ägaren Ilse bor i nu..... när hon flyttar i nästa vecka så kommer vi att flytta in i den.


Mammas bunge, nr 6.


Här är de mindre bungarna närmast poolen, nr 1-4


Så här ser en liten bunge ut inuti..... dörren leder in till badrummet som är ganska rymligt.



Mammas bunge nr 6... här ska vi nu måla vänstra väggen vit och bara behålla en fondvägg grön.


Nr 6 ur en annan vinkel bara....


Toan i nr 6.... alla toaletterna ser olika ut.... den i vår har exempelvis ingen skiljevägg som denna har.


Bunge nr 8 som hittills har varit en stor fläktbunge.... men är nu uppgraderad till ac med tv, dvd, kyl och vattenkokare.


Restaurangen dagtid...


Kvällstid....


Den här bilden tog jag för en minut sedan.... Jens är nog trött eftersom han skruvade i en glödlampa tidigare :-)


Kram!

Kommentera inlägget!





Kreativa dagar....


Vi har varit här i 1 och en halv vecka.... märkligt för det känns som om vi har varit här i flera månader. Vi har lärt oss så mycket under den här tiden och därför kan jag inte fatta att det är så kort tid.

Allt börjar falla på plats tycker vi.... vi börjar känna oss redo att flyga :-) Imorgon åker Jens och Ilse till Krabi för att göra ett ägarbyte och på måndag så flyttar Ilse, Ijang och Pong ifrån oss. Vi kommer sakna dem men mest för att de blivit våra vänner... inte för att vi inte klarar oss själva. Som tur är så har det hänt mycket under den här veckan, exempelvis började ett tak läcka, vi behövde gräva ett nytt avlopp, vi har beställt möbler, vi har handlat massor av saker till resorten, vi har planterat om växter, vi har beställt markandsföringsmaterial, vi har haft besökt från turistbyråer, vi har haft möte med samarbetspartners (lät ju tjusigt men jag menar ex killen som sköter vår mopeduthyrning), vi har haft en storbeställning, vi har redan träffat alla stammisar många gånger osv osv...... detta har gjort att vi har ju fått chansen att lära oss mycket och kunnat fråga medan Ilse fortfarande varit på plats. Vi vet nu vilka vi ska ringa, vi vet var vi ska handla, vi vet hur vi beställer möbler och hur vi reparerar och mycket annat. Framför allt har vi fått ta över Ilses alla kontakter...... och dessutom kommer vi fortsätta att samarbeta med Ilse och Ijang....varje gång vi åker till Krabi kommer vi träffa dem och vi kan ringa dem vad det än gäller. Känns riktigt bra, vi har fått vänner för livet. Men nu ska det bli spännande att stå på egna ben :-)

Barnen börjar också komma in i lite rutiner.... det som är svårast för dem att förstå är att vi är på jobbet fast vi inte är på jobbet. Om jag sitter o spelar spel med Jamie så kan det helt plötsligt komma in en kund som vill titta på en bungalow och då måste ju jag säga till Jamie att nu får du vänta en stund för jag måste visa den här kunden en sak..... det var inte poppis i början men nu börjar han förstå. Sen kommer det bli jättebra för Jamie att börja skolan, han börjar sakna kompisar nu.

Sista två dagarna har varit ruggigt varma, så det var skönt med lite regn nu på eftermiddagen. Det har varit en skön och ganska lugn dag. Vi har varit på banken, handlat lite och på eftermiddagen gick jag, mormor och barnen ner till stranden för att plocka lite nötter o annat som sköljts upp ur vattnet.... Jamie var sugen på att pyssla lite.



Jens hänger upp en lampskärm som vi hittade i förrådet.... slet ett hål i toppen och tryckte den över glödlampan bara...så funkar det här i Thailand :-)



Jens o Jamie har varit på en shoppingtur.... Jamie älskar att åka moppe.



Dessa nötter gör Jamie gubbar av.... ni får se konstverket längre ner....



Härligt friskt o fläktande på stranden idag...



Stranden känns helt orörd så här i lågsäsong....









Baren som ligger på stranden nedanför oss.


En jättegullig tjej från massagestället på stranden busade med Oliver och visade honom en termitkräfta med röda klor.



Mamma är väl den som är mest harmonisk av oss ännu så länge..... hon bara glider omkring o njuter. Hon läser, tittar på film, går ut o går längs stranden ..... och sen hjälper hon oss med barnen en hel del nu i början, hon badar mycket i poolen med dem.



Oliver försöker få en termitkräfta och springa iväg.... går inte så bra :-)



Jamie hittar en bräda som han tänker använda till sitt konstverk.



Nu åker superlimmet fram :-)



Voila!! Den här ska vi hitta en fin plats till i restaurangen eller trädgården. Det är en blandning av nötter, snäckor o trä.

Ha det gott! Vi hörs snart igen..... imorgon lär jag ha fullt upp eftersom Jens, Ilse och Ijang åker iväg.... då måste jag vara på plats i restaurangen hela tiden.

Kram Caroline

Kommentera inlägget!





Vi klarade eldprovet i restaurangen....


Huamig, idag var det stressigt. Vi hade en beställning på 14 personer i kväll vid ett o samma bord, de hade inte förbeställt någon mat och det var fyra olika notor. Man kan inte tro hur mycket jobb det är för ett litet kök som vårt att göra mat för 14 personer samtidigt.... plus att vissa beställde förrätter. Det gick väldigt bra faktiskt och jag tror att både vi och personalen lärde oss massor av saker som vi ska göra bättre nästa gång. Vi var ju klart lite nervösa också men det var bra övning inför högsäsongen :-)

Annars har det varit en ganska soft dag faktiskt, jag låg o solade lite vid poolen i förmiddags samtidigt som jag organiserade i bokningspärmen. Sedan tog jag o mamma moppen in till Saladan för att handla.... halvvägs fick vi självklart punktering och fick ringa efter vår personal som kom o hjälpte oss. Mamma tog en tuk tuk hem o jag körde vidare (efter reparation) o handlade på mig en massa grejer...sopborstar och plasthyllor mm.....jag såg nog ut som en riktig thailändare med packningen fram på moppen :-)

Vi pratade med Corrina som ska fylla en låda åt oss med saker vi behöver, jättegulligt! Nu måste vi bara fundera på vad som är viktigast..... bland annat har vi upptäckt att de inte finns lingonsylt här nere men det har vi på menyn...hmm...:-)


Morgonrutiner vid poolområdet....


Olivers största nöje just nu.... köra sin radiostyrda bil.... idag försökte han dock köra ner den i poolen (med flit) men han hade nog inte blivit så glad när den inte funkade längre.


Jens o Jamie bakade jättegoda brödbullar idag o Jamie var sååå stolt, han bjöd alla på sina små söta (mörkbruna) klumpar :-)


Fullt ös i köket vid den stora beställningen...Jens ser dock lite förvirrad ut. Själv håller jag mig borta från själva matlagningen, jag tar beställningar och hoppar in o diskar om det behövs. Springer ut med lite mat o dricka emellanåt.

Nu ska vi snart stänga restaurangen.... kram allihop..... och tack för alla kommentarer ni ger hela tiden!

//Caroline

Kommentera inlägget!





En ledig dag i solen....


Igår hade vi lite ledigt faktiskt. Under lågsäsong stänger vi restaurangen på fredagar. Det var riktigt skönt! Jag, mamma o barnen låg o slappade vid poolen, det var superväder. På kvällen åkte vi in till Saladan och visade runt mamma och så åt vi vid plaststolarna som vi kallar det, mycket god och billig mat. Mannen som äger det stället (ståndet) är så himla gullig :-)

Jens var i Krabi med tjejerna, de hade en jättekul dag. Egentligen var det personalens lediga dag men de valde att följa med o hjälpa Jens istället. De var runt på sjukhus (läkarintyg för arbetstillståndet), Namthip (vår revisor) och en massa affärer där de handlade till Papillon. Dock tog dagen slut för fort (de var hemma kl 22 på kvällen) så vi måste åka tillbaka om en vecka o handla tv-apparater o dvd spelare o mycket annat. Tjejerna verkade nöjda för det blev massa skratt under dagen o Jens bjöd dem på mat o glass.

Idag har vi fixat med våra nya menyer, vi hade gjort en massa fel så vi var tvungna att printa ut vissa sidor igen. Jag åkte till Kodak-shoppen för att göra det. När jag kom ut så kunde jag inte starta min moppe.... höll på hur länge som helst men det funkade bara inte. Det satt några gubbar i en bil några meter bort och skrattade åt mig..... sen ropade de: Hey.... it´s the wrong motorbike! Helt otroligt pinsamt, det var inte ens samma färg på mopparna o ändå gick jag till fel, typiskt mig:-)

Nu på kvällen så bjöd vår personal på mat som de brukade äta, nudlar med någon stark fisksås o grönsaker. Alldeles för starkt för mig. Sedan fick barnen provsmaka chicken satay som vi ska ha på vår nya meny (de har inte haft det tidigare) men vi har lovat barnen det eftersom det är deras favorit...... det blev klart godkänt, Jamie åt hur många som helst.

Vi har skypat med Els-Mari o Ronny idag. Även Corrina som hade med sig Monica så nu kan mamma o Monica skypa då o då.... det är ju himla smidigt!

Vi känner oss rätt slitna idag faktiskt.... även om det är kul med allt nytt så tar det också på krafterna. Ska bli skönt att krypa ner snart, restaurangen stänger om några timmar.


Helt ok att jobba i den här miljön :-)


Morgonkaffe i solen....


Mamma dödar väl mig för att jag lägger in den här bilden men jag tycker hon är jättefin på den....


Barnen badar flera timmar varje dag.


Här äter vi vid "plaststolarna"...


Sen blev det en taxi hem i mörkret...


Här lär Jens vår personal att baka brödbullar.... det blev jättegoda.



Chicken satay a la Papillon....


Vårt kontor.... hrm....kanske behöver rensa lite här :-)


Det här är kvittot jag fick igår när några gubbar var här och utförde ett avlopps-arbete....det här är Thailand :-)


Vi hörs!

Kram Caroline




Kommentera inlägget!





Vår underbara personal :-)


Nu har vi lärt känna vår personal bättre och vi är verkligen helnöjda. De är så himla gulliga och jag kan säga iallafall till 90% att de kommer stanna hos oss. Många här i Thailand har problem med att deras personal bara slutar och sticker utan att säga till...... men det tror jag inte våra kommer göra. Igår kväll hade vi ett snack tillsammans och det var nästan gruppkrams-känsla :-) Vi bestämde att vi alla är jämlika, de kan ta upp allt med oss. Vi vill vara en stor familj och de behöver lära oss vissa saker och vi behöver lära dem vissa saker. De var nog lite rädda för att det skulle vara hierarktiskt...big boss-syndromet som många västerlänningar utnyttjar. De har lovat att  säga till om de vill sluta minst en månad innan och vi har lovat att om de bara frågar oss när de behöver ha ledigt så löser vi det....bara vi vet det i förväg. Som Ijang sa..... you can pay us all the money in the world but you can´t buy our hearts..... och så är det ju. Vi kan inte behandla dem illa o tro att det hjälper att bara betala mer..... de är stolta....och det gillar jag! Det känns redan som att vi är en stor familj faktiskt.....det här kommer bli så bra!




Här i receptionen hänger vi ofta. Ijang (till vänster) kommer följa med Ilse nu när hon flyttar men Ning i orange tröja blir kvar och även Weiw i svart tröja som är vår kock. Pong till höger är Ijangs pojkvän och följer med henne.



Idag har Jens gjort köttbullar, vår personal var inte så förtjusta i dem men vi var väldigt nöjda. Det är inte helt enkelt att hitta rätt råvaror här nere.



Här har vi dem, gjorde på nötkött blandat med lite ris.



Ilse och Weiw i köket. Ilse är gamla ägaren...eller nuvarande faktiskt för papperen är inte helt klara ännu.



Ijang skojar med Jens, hon är en riktigt härlig tjej. Tjejen i röd tröja är Oh, vår städerska.



När Ijang såg att jag fotade var hon tvungen att låtsas hjälpa till så att det skulle se ut som att hon faktiskt arbetade :-) Pong, Loh och Jens bygger ett bambustaket. Killen i brun tröja är Loh (vår trädgårdsmästare och "fixare". Loh är för övrigt gift med Oh, vår städerska, de har 4 barn.



Ning, Ijang och Oh skrattar och skämtar som vanligt.



Ning till vänster är vår solstråle, hon är alltid glad och jag bara älskar henne. Hon talar engelska så hon översätter det mesta vi säger till Oh, Loh och Weiw.


Idag tog jag Jamie på moppen och åkte till en stor allt i allo affär så han fick köpa en leksak.



Mormor, Jamie och Oliver chillar lite :-)



Killarna bygger torn och spelar spel en hel del.



Våra gäster som bor i en av bungarna just nu, Tom och Sylvia från London.



Nakenfisar kommer ofta springande till restaurangen, vi har inte riktigt hittat rutinerna ännu.

Idag fick vi även besök av våra vänner..... först kom Paz och ville se hur vi hade det. Sen kom Annie och hennes chef Meta från Banana Garden så vi visade dem runt. Annie ska skicka kunder till oss när de är fullbokade, hon blev verkligen jätteglad över att se oss. Hon ville äta upp Oliver, han är ju hennes lille favorit.

Idag fyller Weiw år, vi gav henne ett halsband och jag övade in grattis på födelsedagen på thai (det lät nog sådär :-). Nu ska vi äta chokladtårta och ikväll ska flickorna sticka iväg till en karaokibar och fira. Imorgon ska Jens åka till Krabi med Ijang och Pong, vi behöver köpa in en massa saker. Eftersom det är tjejernas lediga dag så följer de med, de tycker det är kul att åka till stan. Vet inte hur alla ska få plats i bilen men jag antar att de ska sitta på flaket :-)





//Caroline

Kommentera inlägget!





Det här är sååå coolt!!


Herregud vad kul det här är. Dagarna bara flyger förbi och vi tycker inte vi hinner någonting men när vi sedan ser tillbaka på dagen så har vi ju gjort massor :-)

Idag har jag fått lära mig att städa bungalows, måste ju kunna det om någon blir sjuk. De fnissade lite åt mig bakom ryggen hörde jag men jag får bjuda på det, haha. Insåg snabbt att vi behöver effektivisera städningen rejält så jag o Jens åkte iväg med en tuk-tuk till marknaden och köpte massor av städprylar. Vi gick över till Yak som hyr ut mopeder, bilar och tuk-tuks, han ligger rakt över gatan. Först när vi sa att vi ville hyra en tuk-tuk så började han be om pass o sånt men när han förstod att vi var nya ägare till Papillon så var det annat ljud i skällan..... vi fick låna en stor tuk tuk direkt och behövde absolut inte betala (vi skickar ju alla våra kunder till honom). I vilket fall var det tur vi fick låna en tuk tuk för den var fullpackad.

Jens och Loh, vår trädgårdsmästare jobbade hårt i trädgården idag, flyttade växter o sånt. Barnen badade många timmar i poolen och mormor passade på att sola lite :-)








Mammas lunch idag, hon var rätt nöjd kan jag säga :-) Vi äter så jäkla gott här så det är himmelskt varje gång vi får in något nytt.

Vi har även lagt en del tid på marknadsföring idag. Vi finns ju med i en del broschyrer och annat vilket behöver förnyas och bytas bilder. Sen kommer det löpande förbi partners som vill att vi ska marknadsföra deras båtturer eller biluthyrning osv. Det blir många trevliga samtal med både partners och kunder.

Det är ju en himla tur det är lågsäsong för när jag tog min första order tidigare i kväll kände jag mig jättestressad. De vill ha både förrätt, varmrätt och drinkar!! Hur ska jag hinna det!? :-) Så ikväll har jag lärt mig att göra en "sex on the beach".

Vi försökar hjälpa till så mycket vi kan med allt nu så att vi lär oss. Det är riktigt stressigt men också attans kul, tror verkligen vi kommer trivas med det här livet :-)

Kommentera inlägget!





Kärt återseende och mycket förvirring....


Hej hopp, idag blir det en snabb uppdatering bara. Jag vill börja med att tacka för alla kommentarer, det är så kul att ni följer oss :-)

Idag sov vi till 11 igen, jättepinsamt, fattar inte vad som hänt, imorgon får vi ställa klockan. I varje fall började vi med att åka till Saladan och öppna ett bankkonto, det var helt sjukt många papper vi skrev på och vi har inte en aning om vad det stod på dem. Sedan visade Ilse oss runt var hon brukar shoppa olika saker som t ex farang-mat (sånt som inte finns vanligtvis i Thailand) och var vi lämnar tvätten, var vi köper målarfärg, grönsaksmarkanden osv osv. Hon berättar vilka affärer som är bra och vilka som är för dyra.

På vägen tillbaka så fick jag köra moppen.....ohh vad kul det var, jag vill köra hela tiden nu :-) Måste bara köpa oss en varsin hjälm, ingen har det här men jag tänker ha det iaf. Sedan körde vi förbi Banana Garden där vi bodde sist vi var här, Annie var inte på plats men det var Paz, indianen som har baren på stranden, det var jättekul och träffa honom. Han har lovat att komma förbi Papillon. Gissa vem vi mer träffade?? Bobbie! Vår fina Bobbie mådde jättebra och han verkade känna igen oss, men är inte säker. (Bobbie är hunden som vi halvt adopterade sist vi var här).


Fina Bobbie fiskade i vattnet.


Jens och Paz diskuterar vad som ska byggas...


Så här skräpigt är det på Klong Dao nu under lågsäsong, det beror på att vindarna blåser in allt skräp från haven under den här perioden....sen rensas stränderna upp under oktober. Klong Dao är den största turiststranden på Lanta.


Vi har också letat en lägenhet till mamma, vi hittade en precis över gatan som hon flyttar in i på söndag. Det är bara ett rum med toalett och en terass. Det är väldigt fräscht och rent för att vara Thailand, allt är kaklat. Det ingår tv, internet och kylskåp så hon klarar sig nog bra...... och hon behöver bara gå över gatan när hon ska till oss. Hon kommer ju ändå äta här.

Sedan har vi lärt oss massor av Ilse och flickorna idag också, Jens började hjälpa till i köket o lärde sig ett par rätter och har försökt lära mig så många kaffedrinkar som möjligt ikväll (det finns alldeles för många).

Hoppas ni alla mår bra! Kram på er :-)

//Caroline

Kommentera inlägget!





Äntligen på Papillon!


Nu har vi varit här ett dygn exakt..... oj vad mycket intryck. När vi kom hit sent igår så blev vi glatt överaskade, vi möttes av en supermysig restaurang och där väntade alla på oss. Personalen består av vår kock View, en söt flicka. (hon är 39 men de ser ju ut som 15 här) som bara talar thai. Sedan har vi Ning, en underbart gullig tjej som serverar o hjälper till i köket, hon talar lite engelska. Både View och Ning kommer från det fattigaste området i Thailand, Isan-området som ligger ca 100 mil härifrån. De har båda 2 barn och de får bara träffas sina barn en gång om året när de åker hem. Resten av tiden får de tala i telefon och de skickar hem pengar varje månad så att deras barn kan gå i skolan. Det är morföräldrarna som tar hand om barnen.
Sedan har vi Law och Oh som är ett par, de bor i närheten. De har 4 barn på fastlandet. De sköter vår trädgård och städar. Förutom dem så var det även ett gäng trevliga människor (stammisar) som satt här. Cedric som har Klapa Klum Bar nere på stranden bor ju här på resorten i en liten bambyhydda som han har byggt själv, han är kanontrevlig. Sedan var här ett par Jessica och Tac som har en liten silversmyckebutik på ön, de brukar vara här...... och ett annat par Zac och Patou, två killar som precis ska öppna en restaurang längre ner på ön. Ilse är självklart fantastisk, hon är såå hjälpsam och Ijang som är hennes högra hand har redan gett oss många glada skratt, hon ler precis hela tiden.

Vi tog en öl o slappnade av lite efter resan, sen visade Ilse oss runt på området och vi blev riktigt glatt överaskade! Visst finns det en del att göra i vissa av bungarna, lite målning och lite fix men i det stora hela så var det riktigt mysigt och fräscht. Toaletterna var nästan det bästa, vi var ju lite rädda för det men alla toaletter är kaklade o helt ok. Precis som på de flesta ställen i Thailand så luktar det lite mögel överallt men det är ju tyvärr inte så mycket att göra åt eftersom det är så fuktigt. Man kan sätta in en liten oljelampa med doft kanske. Aircon-bungarna var större än vi förväntade oss. Fläktbungarna (som snart ska bli aircon) var lite mindre, där kan man inte ha extrasäng.

Trädgården är stor och lummig med små söta stengångar överallt. Poolen är grymt mysig, nästan det bästa av allt. Det var från början en damm som de sedan la cement i och kaklade så botten är liksom oregelbunden i olika djup. Riktigt ren och fräsch också.

När vi vaknade idag så var vi chockade över att klockan var 11, vi trodde det var morgon. Mamma sov ytterligare 2 timmar, hon som alltid vaknar vid 6 på morgonen. Hon hade ac på hela natten o frös nästan ihjäl. Vi däremot nöjde oss med att ha fläkten på så det blev alldeles lagom. Under dagen så har vi bara lullat runt, det har varit supervarmt och soligt. Vi har badat i poolen och packat upp allt men vi har också lagt mycket tid med Ilse och gått igenom hur allt funkar. Maten är såååå jäkla god! Hittills har vi hunnit äta två gånger... phad thai och vårrullar, båda rätterna var det godaste jag någonsin ätit i Thailand så vår kock måste vara grym. Vi var också nere en sväng på stranden.... trots att vattnet står väldigt högt nu och trots att det ligger mycket skräp på stränderna nu (det sköljer upp under lågsäsong) så kunde vi se att stranden är riktigt fin. Vi tog en öl på Klapa Klum Bar och fick träffa resten av personalen där. Klapa Klum är en populär bar här på Long beach, riktigt charmig där allt är uppbyggt av bambu och rep ser det ut som. Mamma fick ett askfat som var en snäcka så hon blev ju såld direkt :-)

Nehe, nu får jag sluta tjata, restaurangen stänger snart.  Vi hörs snart igen!!

Kram Caroline





Visst är poolen söt?


Mycket bad i poolen första dagen!


Mammas bunge. Det finns en liten gunga utanför alla bungar, mamma sitter i en sån.




Drottningens myshörna ;-)



Kommentera inlägget!