Another day in paradise...


Trots varningar från både Paz och Annie så valde vi att sätta oss på moppen och påbörja resan längst ner i söder på Koh Lanta. Jimmy och Hanna som varit där förut (på en scooter) trodde att det skulle gå att ta sig dit trots dåliga vägar. Allt gick bra till vi kom förbi Klong Nin men sen började det bli mer guppigt och backigt......sen blev det bara värre o värre...shit!! Andra turister vi mötte bara vinkade att det inte gick att komma längre, de hade fått vända. Men skam den som ger sig :-) Vi utgjorde nog en rolig syn där i backarna eftersom varje gång det gick uppåt fick jag hänga utanför, framför moppen medan Jens stod upp för att inte förlora styrseln. På vissa ställen fick jag, Hanna och barnen gå medan Jens o Jimmy körde upp och ner mopparna för de branta backarna. Vid ett tillfälle var vi på väg upp för en backe när Jens skrek - Ut ut ut!! då fick jag slänga mig ut i farten o börja putta på för att moppen inte skulle kantra eller åka bakåt...hua vilken pärs, o svetten bara rann när vi stretade med vagnen upp för dammiga grusvägar som hade djupa fåror efter monsunregnen. Jamie o Oliver tyckte allt var mycket spännande.



Jimmy, Hanna, Julia och Lova som slirar framför oss i en av backarna....



När vi äntligen kom fram så visade sig en underbar och mysig strand, bara vi och ett fåtal personer till hade hela stranden för oss själva. Där låg några "reggiebarer" där vi kunde beställa in lite shakes och slänga oss i en varsin hängmatta. Vi badade och utforskade stranden och åt sedan en god lunch på en liten restaurang.



 






Jens kollar självklart in baren direkt :-)









Längst bort på stranden hittade vi ett litet ställe som erbjöd elefantridning, barnen blev överlyckliga o ville absolut rida. Jens är ju inte mycket för höga höjder men jag älskar också att rida elefant så vi tog chansen. Det som var så speciellt här var att man kunde välja att bada med elefanten, då fick man sitta på elefantens huvud istället för en korg på ryggen, wow säger jag bara....det var såååå coolt! Elefanten dök under vattnet och la sitt huvud på havsbottnen :-)



Nu väntar vi på elefanterna...




Här är jag och barnen på väg upp ur vattnet och då möter vi Jimmy som är på väg ner :-)


 


Efter den adrenalinkicken så valde vi att slänga oss i hängmattorna och lapa lite sol innan det var dags att påbörja resan hem igen...... what a day!






På kvällen gick vi ut o åt en god middag med Jimmy o Hanna, sedan gick vi hem till dem och spöade dem i kortspel...som vanligt ;-)

Sawadee kaa!


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG

Hej på er alla. Idag tänkte vi berätta om vårt coola äventyr häromdagen. Vi bestämde oss för att åka moppe (tuk-tuk) ner längs kusten till en strand längst ner i söder tillsammans med våra kusiner Lova och Julia.
 



Som vanligt började vi med att kolla så allt var ok med moppen, tillräckligt med bensin o sånt.





Sen drog vi iväg. Vi hade hört att det skulle vara nästan omöjligt att åka tuk-tuk ända ner till söder eftersom det är så dåliga vägar och mycket backar men vi ville iallfall försöka.





Det var hur coolt som helst, vi hoppade o studsade o flera gånger var det så brant att vi fick gå av och gå. Ibland fick vi putta på moppen för att komma upp o en gång fick mamma slänga sig av moppen mitt i en backe och börja putta på för att vi inte skulle rulla bakåt :-)





Till slut kom vi iallafall fram till en jättefin strand...






Där slängde vi oss i några hängmattor o beställde in en varsin banana-shake....





innan vi började utforska......





Det fanns en hemlig grotta gömd längst ner på stranden men det var svårt att ta sig upp till den för där var en massa vassa stenar o koraller. Vår kusin Julia slog upp ett otäckt sår på både handen och knät, som tur var hade hennes mamma ett förbandskit med sig.


Det fanns elefanter längre ner på stranden och när vi hade ätit lunch så fick vi rida på dem. Det var jätte jätte kul! Vi fick sitta på elefantens huvud tillsammans med mamma och vi elefanten gick ner i vattnet o badade med oss! Den dök ner med huvudet på bottnen så vi också kom ner i vattnet :-) Titta på filmen som ligger längre upp på sidan (på mamma o pappas blogg). Här kommer en film från när vi kommer upp ur vattnet.






När vi badade där ute i vattnet så bajsade elefanten och det var de största bajskorvarna vi har sett i hela vårt liv!!! De bara flöt omkring i vattnet o efter en stund kom en pojke vadande med en stor korg i famnen som han skulle plocka upp bajset med. Det dumma var att pojken inte kunde simma så de fick slänga ut en gammal traktordäck-slang som han kunde flyta på när han fyllde korgen.




Efter att vi badat med elefanten fick vi rida en sväng inne i skogen och på stranden.





Sen gick elefanten ner på knä och släppte av oss.


Efter det här äventyret gick vi och badade o solade en stund innan det var dags att påbörja resan hem igen. Självklart stannade vi och åt glass på vägen hem.


Hoppas ni har det bra där hemma, vi hörs snart igen :-)

Sawadee kap!



Kommentera inlägget!





Sol,bad och nytt äventyr...


En vanlig dag på stranden...

Då var frukosten avklarad, två rostade mackor med något som liknar en blandning av korv och skinka. Faktum är att vi inte kan fastställa vad det är vi har på mackan men gott är det. De två kokta äggen som alltid är med är redan paxade, Oliver tar vitan medans gulan går till vår trogna jycke Bobbie som ligger och följer varje tugga man tar, han vet vad som väntar:-)
Vi packar ner strandväskan, barnens solskydd, 2 handdukar, kamera och två flaskor vatten är standard och våra böcker förstås. Vi försöker få barnen att få tummen ur men vi har kommit på att det inte är någon idé att stressa iväg då vi har hela dagen på oss så det får ta den tid det tar.
Vi hör en moppe starta, det är Paz som har vaknat. Oliver springer ut för att vinka när Paz glatt glider förbi vår bunge och ropar "Godmorning" vilket han i stort sett gör varje dag.

-Dax att gå killar, ropar mamma och vi glider ner för trappan mot nya äventyr.
På väg ner mot stranden passerar vi Paz bar där vi tar med oss ett parasoll som vi ska skydda oss mot solen med. Vi väljer alltid de två solstolarna som ligger längst ner till höger närmast vattnet och där slår vi oss till ro.
-Two Coffeshakes and one bananashake, please
En standard beställning som vi förmodligen kommer fortsätta med under hela resan.

Efter en stunds solande,badande och sörplande så får vi för oss att utforska den lilla stranden som ligger på andra sidan kullen på norra Klong dao så vi tar med oss det nödvändigaste och ger oss iväg. På vägen dit stöter vi på både krabbor och maneter som fångar vårt intresse. Jamie hittar också något intressant i vattenbrynet som efter en del petande och kännanden visar sig vara en sand anemon.




     
Maneten och sand anemonen vi hittade...

Vi är nu framme vi den norra udden och börjar vandringen upp för de sporadiskt ditlagda stenblocken som ska fungera som trappa. Väl uppe så måste vi gå in på ett högt beläget hotell som har en underbar utsikt över den lilla bukt vi kommit för att utforska. Vi stannar till och njuter av den vind som fläktar in från havet och tar lite kort innan vi bestämmer oss för att ta den branta trappan ner från hotellet till detta så väl gömda lilla paradis. 
Väl nere så bestämmer vi oss för att börja med ett dopp i det kristallklara vattnet. 
Mmmm...Nice...trots att vattnet förmodligen ligger runt 30 grader så svalkar det gott efter vandringen,,,som vanligt förvandlas våra små gosingar till något som liknar vilda kackerlackor så fort deras fötter rör vi vattnet. De klättrar, skvätter och busar var du än vänder dig så är de där:-)




När kackerlackorna har lugnat ner sig lite så börjar vi utforska stenklipporna som ligger närmast stranden, vi ser massor av stora krabbor som snabbt söker skydd när vi kommer för nära och i vattnet nedanför simmar det runt ett antal olika fiskarter som vi inte kan namnen på. Vi ser även en stor sjögurka som sakta tar sig fram över den steniga bottnen.
  Klockan börjar närma sig lunch (tror vi eftersom magen börjar kurra) och vi bestämmer oss för att dra oss hemåt så vi packar ihop våra prylar och börjar gå.



En av kackerlackorna utforskar vad som finns under ytan...


Vi bestämmer oss för att stanna till på ett litet mysigt matställe som ligger på stranden, det är lummigt och litet precis som vi vill ha det för är det något man har lärt sig så är det att desto finare ställe desto sämre service och dyrare priser...
-Two panncakes whit icecream and one coconutsoup and...vad ska du ha??
- Chicken with sweat and sour and one steamed rise, please (caroline)
-Wat do you van to dingk???
- Big water and four glasses, please...
-Ka... ( Betyder typ allt, Ja-Tack-Hej mm..)



 
Efter lunchen drar vi oss ner till våra stolar igen, solen står i senit och det börjar bli riiiktigt varmt trots att det kom några regndroppar som tydligen bara svalkade för stunden medans vi satt och åt lunch.... och det är såhär vädret har varit de sista dagarna, regnskur sol och moln om vartannat vilket inte gör något då det svalkat gott med en skur då och då.
Barnen börjar leka i sanden medans jag och Caroline tar fram våra böcker och sjunker ner i stolarna. Marilyn Manson´s (Den långa vägen ut ur helvetet) sjuka berättelser om hans uppväxt och liv som rockstjärna/knarkare fångar snart all min uppmärksamhet och jag kan inte förstå hur denna sjuka, mytomspunnen men samtidigt väldigt kloka och helt vanliga människa orkar med att leva som han gör. 
- Bananshake, jag vill ha en bananashake pappa. Jamie står vid min sida med ett leende på sina läppar och väntar förväntans fullt på en ny kick som han verkar få av dessa shakes. -Du kan gå och beställa själv Jamie, jag tittar efter honom när han går till Paz och säger - One Bananashake pliiiise :-)....



Eftermiddagen flyter på ganska lungt med en del bad och sandlekar sen är det dags att gå upp till bungen och förbereda sig inför en ny kortkväll hos Hanna och Jimmie men det kanske vi bloggar om lite längre fram...

Sawadee Kap....sålänge...

Kommentera inlägget!





Möte med kändisar....


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG


Igår sprang vi på ett busigt gäng på stranden, vi blev jätteförvånade för vi visste inte att de bodde på vår strand. Kolla in!




Helt plötsligt kom Bamse ner på stranden med sina kompisar och de hade dragkamp med alla barn.





Skalman blev trött och tog sig en tupplur i en solstol...





Men vargen kittlade honom så han vaknade :-)





Oliver fick en gosig kram av Lille Skutt.





O skalman lyfte upp Oliver jättehögt!!


Vi skulle hälsa till er alla från Bamse o gänget! Sawadee Kap :-)


Kommentera inlägget!





Möte med apor i Mangroove


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG...

Igår åkte vi longtailbåt i Mangroveträsket och vi mötte en flock apor som vi fick mata från båten. Vi skickar med en film. Tyvärr klantade sig pappa med kameran så bilderna på aporna blev suddiga men några blev det ändå :-)

















Hela träsket är fullt med så här stora rötter och mellan rötterna springer små krabbor som har en färgad stor klo, knallröd eller knallblå, den andra klon är grå och liten...konstigt. Tyvärr var de för snabba för att vi skulle få med dem på bild.


Sawadee kap!

Kommentera inlägget!





Vardag i Thailand...


Hej hej, hur är det med er alla där hemma i Svedala? Vi har inte tröttnat på värmen ännu, njuter för fullt. Mitt på dagen är här så varmt så vi försöker hålla oss under ett parasoll eller så tar vi en paus i bungalown o njuter av lite AC.

Är det något vi verkligen kommer sakna när vi åker hem så är det....Kaffe-Shake!! Fattar inte hur vi kunnat missa detta innan, det är ju såå jäkla gott. Tidigare var vår favorit Is-Kaffe men det var ju innan vi fattade att det fanns shake. Denna underbara skapelsen görs i maskin till skillnad från det vanliga is-kaffet o den är riktigt tjock o krämig, förmodligen grädde i och vissa lägger nog i en klick mocca-glass också. Detta får ni inte missa om ni åker hit, Jag o Jens börjar varje morgon på stranden med en sådan :-)



Ser inte mycket ut för världen men oj vad skenet bedrar :-)


Vi trivs verkligen på Banana Garden, läget är perfekt och Annie o hennes personal känns som familj redan. Bobbie, hunden som bor här på Banana har blivit vår förtrogna o sover alltid på vår terrass, det känns tryggt. Vi är aldrig rädda för att bli bestulna varken i bungen eller någon annanstans här i Thailand, det känns så osannolikt. Vi lämnar alltid både pengar o annat framme och på stranden lämnar vi alltid väskan med pengar i när vi går o badar eller äter lunch, hur lugnt som helst. (iallfall tills vi blir motbevisade)




Fina Bobbie, ser kanske lite loppbiten ut men är jättego...





Jens o Oliver spelar fotboll utanför bungen...




Morgonstund....




Här köper vi vår frukt, vi fullkomligt frossar i frukt. Favoriter är mango, ananas och melon. Om ni kollar i bakgrunden ser ni Thailands motsvarighet till Icas kycklingmonter hemma :-)




Vi har även frukter som växer i vår trädgård, bananer och papaya. Annie ger oss ofta frukt men även typiska Thailändska godsaker. Vi har t ex fått prova cocosglass, sockrade friterade nudlar och en bakelse som består av ris, glass och nötter instoppade mellan två fransbrödskivor. Häromdagen fick vi en geleliknande gegga med frukt i som smakade sådär...men Annie hade gjort det själv så vi låtsades att vi tyckte jättemycket om det o slängde ner allt (4 fulla skålar) i en påse o smugglade med oss ut till byn där vi slängde det i en soptunna :-)




Det finns många mysiga restauranger men vill man äta billigt, gott och få snabb service är det inget som slår de här enkla "mat-tälten" som man kan hitta längs vägen. Thaimat till hela familjen med tillhörande stora fruktshakes kostar omkring 80-90 svenska kronor...totalt för hela familjen alltså :-)


EN LITEN TRIPP LÄNGS KUSTEN...


Vi är ute o kör med vår moppe nästan varje dag, underbart är det. Det är fläktar så skönt o det är alltid lika spännande att titta på den Thailändska landsbygden. Häromdagen drog vi oss neråt längs kusten igen, här kommer lite bilder från den trippen.....



Här fick vi lite hjälp att tanka på vägen :-)













Ja, själva har vi en hund liggande på vår terrass men alla är vi olika :-)

Sawadee kaa!





Kommentera inlägget!





Tivoli och marknad i Thailand


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG....


Häromdagen gick vi ner till den lokala marknaden i Klong Dao, där fanns massor av god mat och ett tivoli. Det var väldigt olikt hur tivolin brukar vara hemma men väldigt kul :-) Den ena karusellen drevs runt av en vanlig fläkt, den gick verkligen inte fort. Vi hoppade i hoppborg och åkte trampbåt i en pool men här vevade man med armarna istället för att trampa med fötterna. Inne i tälten fanns massor av leksaker och en massa stånd där man kunde skjuta ner burkar, fiska upp ägg o mycket annat.






Så här ser en karusell ut här o den kostar 4 kr att åka.




Vad sägs om denna?? Såna använder de i Kina när de plockar ris.




Här beställer vi grillspett, korv och kycklingvingar, supergott!




och Hello Kitty figurer gjorda av ägg :-)




Killen som gjorde is-kaffe till mamma hade en riktig show, han snurrade och hällde kaffet mellan olika byttor utan att spilla en droppe.





Leksakerna här är jättebilliga, det finns massor av saker som kostar 30 bath och eftersom en bath är ungefär 25 öre så blir det bara 7 kr per leksak.




Gissa vad vi vann?? En varsin toalettrulle...hmm...inte riktigt vad vi hade tänkt oss.




men vi var rätt nöjda ändå, för vi fick köpa en varsin leksak.


Det var allt för den här gången!

Sawadee kap :-)

Kommentera inlägget!





Då var vi nyförälskade.....


inte i varandra men i en ny strand :-)

Idag stack vi iväg med moppen till två nya stränder, Klong Kong och Klong Nin. Den första var fin men den sista (Klong Nin) blev vi helt betagna av, helt underbar! Hade vi rest utan barn hade vi absolut valt att bo där. Alldeles fin mjuk sand utan snäckor (snäckor är fint men känns ju inte lika skönt under fötterna). Vattnet var verkligen klarblått/turkost och det låg massor av mysiga barer och restauranger som spelade soft musik i bakgrunden.

En kul händelse: Vi gick o satte oss på en strandrestaurang, beställde lite att dricka o äta. Drickat fick vi in nästan direkt, vitlöksbrödet kom efter en halvtimme vilket inte gjorde något för vi bara satt o njöt. När det hade gått omkring 45 minuter från det vi kom så kommer servitören ut till oss och säger: -sorry, no food today. Vi frågade självklart varför o han förklarade att kocken inte ville komma in o jobba idag...ha ha ha...vi skrattade länge åt det, så det var bara att gå vidare till en annan restaurang. Typiskt Thailand :-)




Klong Kong, stranden är lite mer "back to nature", full med koraller, soft stämning med många back-packers. Vi var bland annat på ett supercoolt ställe som hette Where Else. Här var allt uppbyggt av typ drivved och ingenting var spikat utan hopsurrat med snören. Bordet vi satt vid var en ombyggd longtailbåt och deras bungalows var byggda i bambu med stråtak.



Utanför "Where Else"




Norra udden av Klong Nin...





Den "kock-lösa" restaurangen :-)





Livet är rätt gött just nu :-)





Kaffekoppen är gjord av en cocosnöt :-)


Sawadee kaa!









Kommentera inlägget!





Nya äventyr...


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG.....

Hej på er alla, hoppas ni mår bra hemma i Sverige. Vi mår toppen, dagarna bara flyger iväg här, vi har inte hunnit sakna Sverige något ännu.

Nu har vi hyrt en tuk-tuk en hel månad så vi kan ge oss ut på äventyr när vi vill, så här ser den ut :-)





När vi är hemma i bungalown så skämmer Annie bort oss hela tiden, hon kommer med godis o leksaker o hon brukar till o med ge oss chokladbitar innan frukost, det gillar inte mamma så mycket, ha ha. Annie är kvinnan som har hand om Banana Garden där vi bor, hon bor själv i bungalown bredvid oss.




Annie och Oliver


Häromdagen bestämde vi oss för att gå och utforska vad som finns bortom fiskelägret längst bort på stranden, vi hittade massa coola djur, stora krabbor i väldigt fina snäckskal....och en sjöstjärna som var större än pappas hand. Sen hittade vi ett skeppsvrak uppe på klipporna, undrar hur det hamnade där?? Kanske när den stora flodvågen drog in över Thailand för 6 år sedan, de vågorna var ju över 10 meter höga.







Här bakom finns fiskelägret och båtarna här nere kallas för longtail-båtar eftersom det ser ut som om de har långa svansar men egentligen är det propellern som sitter på en lång stång. Man kan hyra en sån båt med en kapten om man vill åka till närliggande öar.




Termitkräfta.





Den här figuren har bildats av koraller som är ett litet litet djur som lever i havet. Gissa vad vi tyckte att det liknade??




På morgonen är stranden full av snäckor och man möter ofta Thailändare som går runt och plockar dem i hinkar.




Men bara de som är stängda för då ligger det en mussla kvar inuti och dem kan man äta.


På kvällen gick vi ner till den lokala marknaden och där var det tivoli, men det får vi berätta om nästa gång...

Sawadee kap!





Kommentera inlägget!





Vårt moppeäventyr...


Vi hade en underbar dag. Önskar det gick att fånga allt det vackra på bild men det gör sig inte rättvisa liksom. Det som slår en när man åker ut på landsbygden så här är att Thailand är verkligen kontrasternas land. Man åker förbi gummiplantage, vackra lummiga naturområden som följs av något som ser ut som en soptipp, ofta Thailändarnas bakgård. Det finns ingen som helst sophantering, allt bara slängs överallt. När man sedan befinner sig ute i ingenstans dyker det plötsligt upp en liten bar där de dessutom säljer allt från plastburkar till fyrverkerier och köksinredning. 10 meter senare går en hel hjord med kossor och betar och efter det en reparationsverkstad för mopeder. Det är precis det här vi älskar, det är så typiskt Thailand och ju mer vi upplever landet desto mer förälskade blir vi....



Dags för moppeäventyr!!



Ja, det är faktiskt min man, tro det eller ej :-)



En bensinmack på landsbygden :-)


Så här kan man också bo....


En vy längs vägen...


Allt är så himla grönt och lummigt...


Nu har vi stannat till i "Old Town", en mysig fiskeby med lite restauranger o shopping.


På vägen mot Saladan stannade vi o gosade med några elefanter...


Oliver tog en powernap, han sov som en stock trots att det guppade som bara den på de gropiga vägarna.


I Saladan var det marknad när vi kom inkörande...nice!


Så här är många av restaurangerna uppbyggda i Saladan..



Det är bara att plocka fram lädret :-)


Dags för en välförtjänt majskolv...


Hemma igen, nu pustar vi ut på stranden med en drink efter en härlig dag...


Paz Indianbar har för övrigt Lantas godaste Mojito :-)


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG

Igår hyrde vi en moppe med sidovagn (här kallas det tuk-tuk) och begav oss ut på äventyr. Vi hade jättekul, vägarna här är så gropiga så det hoppar och guppar jättemycket när man kör. Vi tyckte det var så kul att vi nu funderar på att hyra en tuk-tuk en hel månad och åka ut på äventyr när vi vill :-)


såå coola är vi :-)


Här kör även barn moppe, det verkar inte finnas någon åldersgräns.


En krabbklo vi hittade på stranden i fiskebyn där vi stannade, man kan ju undra hur stor den här krabban var när den levde?!


Längs vägen stannade vi och hälsade på några elefanter :-)


I Saladan köpte vi detta coola armbandet till mig (Jamie)


och dessa bollarna som man övar på innan man är redo att använda riktiga eldklot. Här i Thailand är många jätteduktiga på att dansa runt med brinnande eldbollar.


En superrolig dag hade vi :-)


SAWADEE KAP!

Kommentera inlägget!





En dag i solen....


Nu har vi varit här en vecka bara men på ett sätt känns det som om vi varit här i flera månader för vi är redan inne i Lanta-lunken. Kanske förmedlar Lanta en känsla som skänker ett lugn eller så är det vetskapen om att vi ska vara här jättelänge. Barnen har ställt om sig helt, Jamie blev jätteförvånad när jag sa att vi bara varit här en vecka. Idag började vi dagen som vanligt med att ligga o dra oss och sedan gå ut på terrassen och äta frukost. Jag började ladda inför mitt yogapass, Ashtangayoga, himla spännande.

Yogapasset var grymt! Nu fattar jag vad riktig yoga är, det jag gått på innan är ju bara trams. Det var ett stenhårt pass i 2 timmar o jag var helt slut, kommer inte kunna gå på en vecka. Men också väldigt mysigt och skönt, fortsätter jag med det här lär jag jäkla i mig kunna vira benen runt huvudet.

Sen gick vi ner till stranden o bara njöt, badade o solade, drack iskaffe. Efter ett tag så tyckte Oliver det var dags att gosa en stund i vagnen, så jag satte lurarna i öronen och började vandra längs stranden. Den är ca 4 km lång så det blir en bra runda om man går fram o tillbaka.

När jag gick längs stranden med Melissa Horn och Winnerbäck i lurarna så stockade det sig i halsen, livet känns så fulländat här nere. Man har så mycket tid att tänka och här är så vackert. Det känns som om någon lindar bomull runt mitt hjärta och läker alla sår som någonsin funnits.  Här nere finns det inga prestationskrav, det spelar ingen roll hur fint hus man har, ingen bryr sig om vilka kläder du bär eller hur du ser ut, det enda som är viktigt är att leva och vara. Människor här är så vänliga och bara ger o ger utan att förvänta sig något tillbaka. Här fokuserar jag bara på kropp och själ, att hitta en inre balans.

Vi har så mycket tid med barnen nu. Vi spelar spel, busar, gosar, gör saker tillsammans som vi kanske inte tar oss tid till hemma. Eftersom vi inte tittar på tv så blir det så mycket tid över. I love it! Skypade med Corrina när vi kom hem till bungen. Hon känner oss innan och utan och frågade - hur ska ni överleva hemma i vardagen efter det här? Ja, det är frågan. Om livet här nere känns lika rätt efter tre månader som det gör nu så måste vi hitta en bra lösning som möjliggör att vi kan vara här periodvis iallafall. Allt går om man vill, det är en prioriteringsfråga. Vi får åka hit på sommaren (koh samui är ju fint då) och förlänga julledigheten så gott det går.


yogastudion, uppe under stråtaket yogar vi, fåglarna kvittrar utanför, mycket härligt.


såååå gott!





Morgondrinken...



JAMIE OCH OLIVERS BLOGG...

Oj vad vi har det kul. Vi börjar bli riktigt solbrända och mår riktigt bra. Vi är mer i vattnet än vad vi är på land. Imorgon har mamma o pappa hyrt en moped med sidovagn, då ska vi utforska ön, vi ska åka längst ner i söder till ett vattenfall.
'

Här gräver vi ner Oliver i sanden...


Såna här coola ödlor springer omkring överallt.


Här är en krabba i sanden, den syns knappt eftersom den har samma färg som sanden.


Krabborna gör en massa mönster i sanden så på morgonen ser hela stranden ut som en tavla.

SAWADEE KAP!

Kommentera inlägget!





5 Minutes Alone


Klockan är 07.15 och jag vaknar utvilad trotts hundarnas ylande till bönutroparens galande. Caroline och barnen ligger fortfarande och sover när jag smyger upp och tar på mig ett par slappa knicker´s och min svarta keps. Jag plockar med mig mobilen och ett par hörlurar och går barfota ner till stranden, temperaturen ligger väl runt 26-27 grader och solstrålarna har ännu inte letat sig ner till stranden. Jag sätter i lurarna och kör igång spelaren. Nice...första låten som kommer är "5 Minutes Alone" med Pantera, en gammal go låt som jag lyssnade på mycket på förr i tiden när man hade lite tid över och det är precis vad jag har nu..massor av tid! 



Som jag trodde är jag inte ensam på stranden, ett par springer förbi i maka takt och man kan direkt se att detta är inga vana löpare utan några som förmodligen har lite ångest över att ha sett sig i spegel och nu vill ta vara på semestern genom att skapa sig nya vanor men ska jag vara helt ärlig så ser de mest plågade ut och så ska inte min semester se ut så jag lunkar lungt vidare och lyssnar på Pantera som nu spelar låten "Walk". Jag börjar skratta för mig själv för visst är det väl komiskt att just det börjar med dessa två låtar,,,5 minutes alone och Walk. Längre ner på stranden går jag förbi ett par Thailändare som gör sig redo att ge sig ut med sin fiske båt, en sliten longtail som ser ut som den skulle sjunka så fort den gav sig iväg men detta verkar inte fiskarna bry sig om, de skrattar gott med varsin cigg i mungipan, kanske de pratar om gårdagens fångs vem vet?? I vattnet ligger också en rad speedboats  som gör sig redo att ge sig ut, ivriga turister står uppradade för att få gå ombord men detta verkar inte påverka besättningen nämnvärt, de pular vidare med det de ska och turisterna får snällt stå där och vänta...  





Plötsligt bryts mina tankar av låten "If today was your last day" med Nickelback tanken slår mig att det är precis såhär jag vill att min sista dag ska börja, jag skulle faktist vilja att varje dag skulle börja såhär om jag fick välja..men tankarna glider iväg och jag börjar tänka på att det var förmodligen precis såhär dagen började för många den dagen då Tsunamin slog till, alla dessa människor som gick från paradis till helvete på några minuter...man undrar hur de orkar gå vidare efter en sån sak. Jag tittar till på klockan och ser till min förvåning att en timma redan har gått..jag strosar hemmåt samtidigt som solens strålar nu har nått stranden och temperaturan har stigit några grader till.. Dax att käka lite frukost och smörja in sig inför en dag i solen...



Sawadee kap:-)

Kommentera inlägget!





Underbara Lanta....


Önskar vi kunde överföra den här magiska känslan till er! Koh Lanta bara blir bara bättre och bättre, jag kan verkligen rekommendera det till alla som ska åka till Thailand. Stämningen, de vackra omgivningarna, den goda maten, det fina vattnet....allt är underbart.

Jag försökte komma på vilka ögonblick på dagen som är bäst, morgonen är ju väldigt speciell, alla är utvilade o sömndruckna, vi sträcker på oss och går ut på terrassen där frukosten serveras inom bara några minuter efter att vi öppnat dörren, sedan sitter vi där o äter o planerar dagen o bara njuter. Men sen kom jag o tänka på när jag går middagsrundan med vagnen längs stranden, det är såå fint och ett par gånger under rundan vadar jag ut i vattnet o svalkar mig lite. För o inte tala om när vi ska äta lunch, vi går upp o sätter oss i skuggan på någon restaurang, beställer in några fruktshakes och något gott att äta,så himla mysigt. Men frågan är ändå om inte kvällningen är bäst ändå, solen börjar gå ner o vi sitter i en varsin stol nere vid stranden med en varsin god drink i handen. Vi tittar ut över havet, en longtail puttrar förbi, lite skön musik i bakgrunden från baren och krabborna springer omkring bara centimeter från fötterna. Det är magiskt och jag önskar att alla fick uppleva det!

Nu har jag precis tagit en timmes lång oljemassage, herregud så skönt. För 70 svenska kronor får man en helkroppsmassage, från tårna ända upp till hårbotten,,,de är så duktiga så jag ryser och bara hoppas att det aldrig ska ta slut :-) ALLA MÅSTE ÅKA HIT, OCH HÖR SEN!!

För några kvällar sedan åkte vi in till Saladan, den enda större byn på Koh Lanta, och som vanligt blev vi glatt överraskade. Supermysigt och massor av shopping. Längs vattnet fanns det massor av trevliga restauranger som är uppbyggda på pålar. Sen blev det ju inte sämre utav att det första vi ser är en vagn där de grillar majskolvar, shit vad vi åt! Därefter tog vi en bananpannkaka med choklad och sedan till min stora lycka stod där även en vagn som gör iskaffe :-) Iskaffet här nere är underbart, det är värt att åka hit bara för det!

Igår hände det dock en riktigt hemsk sak också.....Oliver ville ha kex och Jens skulle gå upp till rummet o hämta. Jag satt på stranden o pratade med Jimmy o Hanna medan barnen lekte. När Jens kom tillbaka frågade han var Oliver var och han var borta. Vi började leta och ropa men han var ingenstans. I början var det rätt lugnt men efter några minuter började jag känna illamående och panikkänslor, HAN VAR INGENSTANS! Vi sprang åt olika håll och letade allihopa, frågade folk om de sett honom men icke. Jimmy började springa mot deras hotell som ligger ca 250 meter bort på stranden och jag tänkte ändå att så långt bort kan han inte vara....men jo, nästan ända borta hos dem, vid ett litet minimarket på stranden stod han. När Hanna vinkade till mig att Jimmy hade honom så..ja....kan inte beskriva känslan, tårarna kom och det enda jag kunde tänka på var att få hålla honom i min famn igen. Han skulle tydligen köpa kex :-) Jag lovade mig själv att aldrig mer släppa honom ur sikte, tack gode gud att allt gick bra.


Våra älskade majskolvar...


Bananpannkaka


Här görs iskaffet :-)


Frukt äter vi i mängder varje dag!


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG

Häromdagen åkte vi in till Saladan, en by i närheten. Där åt vi majskolvar och bananpannkaka, mums. Vi såg jättecoola restauranger som var uppbyggda på pålar och utanför låg det massor av fiskar, krabbor och bläckfiskar som man kunde välja att äta.

Imorse var vi på upptäckaräventyr längs stranden, vi gick allra längst bort där det inte finns några hotell, bara djungel. Där hittade vi fina snäckor, och kokosnötter. På vägen tillbaka stannade vi vid ett hotell som heter Noble House, där tog vi in en stor frukttallrik och badade i deras pool. Det var jättedjupt på vissa ställen så vi övade på att simma. Nu ska vi åka in till Saladan igen och äta något gott!

Sawadee kap!



Här står vi vid en restaurang i Saladan


Lite Thaidance....


Oliver är en tiger...grrr






Den här kokosnöten hittade vi på vår utforskarrunda :-)


Här tar vi ett dopp i poolen på väg tillbaka.

Kommentera inlägget!





Hot hot hot


Oj så varmt här är..jätteskönt men man blir allt lite utmattad :-) Kl är omkring 16 här nere, barnen o Jens ligger inne i bungen o tittar på film o njuter av AC:n medan jag sitter här på terrassen o dricker lite juice i skuggan.Äter också bananer plockade från våra egna träd, inte fel! Har redan förlorat tidsbegreppet tycker jag men jag såg på facebook att det är söndag iallfall. Här är så himla soft, vi sover till 10 varje dag o då får vi väcka barnen, hör o häpna! Det blir ju så eftersom barnen är uppe lika länge som oss nästan, vi går ut på restaurang på kvällarna o sen strosar lite....tar en drink på terrassen o kanske spelar nåt spel. Känns som vi redan kommit in i lunken o ändå har vi bara varit här i 3 dagar.

Vi äter så jäkla god mat, kan inte fatta att alla rätter är så lyckade. Vårrullarna o fried rise with chicken är ju barnens favorit ännu så länge. Kyckling o cashew o grönsaker är nog min o Jens äter ju som bekant vad som helst :-)
Igår var vi o utforskade Long Beach, trevlig strand, ganska lik klong dao som vi bor på med skillnaden att det blir djupt direkt i havet. På kvällen gjorde vi shoppinggatan ovanför oss, det gick ganske fort :-)

Maneterna är det ingen som bryr sig om här nere, inte ett dugg, inte ens någon som nämner det. Solnedgångarna är underbara, allra helst om man sitter vid Paz indianbar o lyssnar på musik med en chang i handen samtidigt, mmm.
Jamie är i vattnet HELA dagarna, Oliver gräver i sanden o lullar runt.

Nätterna är fortfarande spännande med massor av ljud...raketer, smällare, hundskall o böneutrop. Det roliga är att en av hundarna utanför vår bunge ylar med i melodin i böneutropet på morgonen. Sen det där skarpa ljudet som jag trodde var en pappegoja berättade Jens var en ödla...måste vara ett monster med den pipan.

Jag var ute o joggade igår vid solnedgången, mycket fint o faktiskt helt ok. Dock avslutades turen abrupt när jag på ett

 

väldigt osmidigt sätt stukade foten o ramlade precis utanför Paz bar där massor av folk satt o tittade ut mot havet. Min telefon fylldes med sand o min värdighet försvann helt när jag fick linka in till bungen....får se om jag ger mig på det igen :-)

Har precis "skypat" med Corrina, tycker synd om er med all snö o regn, hoppas det inte blir allt för halt nu när det fryser på. Undrar om vårt altantak har rasat in nu när snön blev så tung :-0



Frukost på Terrassen...



En välbehövlig dricka o glass-paus när vi utforskade Long Beach.



De fick jobba rätt hårt för att bära upp den här longtailbåten.



Jens kör lite pool-dance :-)


JAMIE OCH OLIVERS BLOGG

Oj vad vi badar! Det är så varmt i vattnet här nere så vi vill aldrig gå upp. På eftermiddagarna är det roliga vågor också så då surfar vi vågorna med vår uppblåsbara raket, vi trillar av hela tiden o rullar runt i vattnet. Vi har köpt coola hattar som skyddar oss mot solen....vi måste smörja in oss hela tiden så att vi inte bränner oss.

Vi bygger massor av sandfigurer, sanden är perfekt för det. Det finns de här nere som har byggt över en meter höga statyer av sand, bland annat en haj och en sjöjungfru, vi får väl se hur duktiga vi hinner bli :-)

Flickorna som jobbar här på Banana Garden är jättesnälla o de gillar verkligen oss, de springer efter oss o vill kramas o de ger oss choklad hela tiden. Sen gillar de när vi talar thailändska, vi säger Sawadee krap som betyder hej och hejdå,,,sedan säger vi khop kun krap som betyder tack. Det konstiga är att man säger olika om man är pojk eller flicka för flickor säger inget p på slutet, bara kaa. Det är kanske för att alla ska veta ifall man är pojk eller flicka :-)

Hoppas ni har det bra därhemma på dagis, ni åker säkert pulka mycket när det är så mycket snö.

Hej då.... Sawadee kap!


Redo för stranden!


Denna hunden vaktar vår bungalow, han är snäll o bor här på Banana Garden.



Här är vi med våra kusiner ute på restaurang.



Här surfar vi vågorna!



Vågorna jagar mig!!!!

Kommentera inlägget!





Så var vi då äntligen här :-)


Allt är så himla fantastiskt så jag vet knappt var vi ska börja men jag ska dela upp det lite och börjar med resan eftersom ni är några som kommer efter snart....

RESAN

Vilken skillnad att flyga reguljärt! Mycket större utrymme, superhögt till tak så man slipper känna någon klaustrofobi. Maten och drycken ingår men är ganska äcklig tycker jag, god tycker Jens. Egna skärmar framför varje säte med massor av filmer och spel att välja på. Inte speciellt kul att resa 30 timmar men det gick över förväntan, väldigt lite gnäll och till o med trevligt emellanåt. Först åkte vi tåg, sedan flög vi 3 olika flyg, sedan taxi, sedan två olika färjor, puh :-) Det var himla tur att vi hade 3 timmar i Bangkok för där tog det tid.




KOH LANTA

När vi kom fram tog underbara Annie emot oss och visade oss genast in i vår bungalow. Kl var 23 här då men bara 17 vår tid. Bungalon var över förväntan, stor o supermysig. Barnen hade en våningsäng och vi en stor dubbelsäng. När vi tvättat av oss resdammet gick vi genast ner till stranden som låg 30 meter från vår bunge och här slog vi oss ner på restaurangen och beställde in fried rise with chicken..såå gott var det. Under tiden vi åt tittade vi på en eldshow, det verkar vara stort här nere, de är så otroligt duktiga. De svingar eldkloten som om det vore tennisbollar. Paz, indianan vi hört så mycket om var riktigt trevlig. Det var alldeles ljummet i luften o vågorna rullade in. Oj vad det kändes skönt att vara framme!

Vi vaknade vid kl 11 idag eftersom det var en jobbig resdag igår. Dessutom väcktes vi av ovanliga ljud flera gånger i natt. Hundar skällde flera gånger, de vaktade väl och bönetornen började sjunga kl 5 på morgonen, och illa lät det. Under natten smällde raketer o man hörde dunket från barerna...verkar dessutom bo en papegoja precis utanför vår bunge....MEN VAD GÖR VÄL DET :-)

Vad tycker vi då om Koh Lanta hittills??? Mycket bra! Flera positiva saker: Lummigt o mycket mysigare än vi trodde, liknar Khao Lak lite. Fint vatten o fin strand. Massor av mysiga barer längs hela standen som spelar superbra musik, ofta lite reggea-stuk. Maten hittills har varit god och billig. Ölen är grym, chang chang! Har även druckit färskpressad apelsinjuice och watermelonshake :-)

Jättemånga joggar här nere framåt kvällen, faktiskt så jag själv funderar på det, ser väldigt skönt ut...he he he...men det är det nog inte. Har tagit massage i kväll o det var himmelskt, så jäkla duktiga är de på att massera. För 300 bath så fick jag skrubbade fötter, helkroppsmassage en hel timme.

Barnen stormtrivs självklart, de har ätit som huggormar av thaimaten hittills, framför allt vårrullar som är fyllda av grönsaker och nudlar. De har badat hela dagen, både i havet och poolen. Jimmy o Hanna bor ju 100 meter bort och de har pool. Och vad det gäller pool så är det inga bekymmer att inte ha någon själv för man kan gå in var som helst o bada, vi har varit på 2 ställen idag :-)








JAMIE OCH OLIVERS BLOGG

Vilken resa! Under samma dygn åkte vi bil, tåg, flygplan, båt och minibuss. Allt var roligt och spännande, vi köpte roliga leksaker på flygplatsen som var fulla med godis. Under natten sov vi på flygplanet men vi hann vara vakna mycket också eftersom hela resan tog 30 timmar.

Vi bor i en bunglow/hydda på stranden. På natten sover vi i en våningsäng och ett mysigt nät hänger runt hela sängen. Det finns många hundar här som springer omklring och busar, och på vår terass bor det ödlor och chikador (syrsor) som spelar hela nätterna.

Vi har köpt en luftmadrass som ser ut som en raket idag, det finns en genomskinlig ruta i den så att man ser fiskarna i vattnet. Idag har vi badat både i havet och poolen flera gånger. Vi har ingen egen pool men våra kusiner har som bor en bit bort. Kusinerna heter Lowa och Julia och de ska gå i skolan här nere i 3 månader.  Det finns massor av kul att hitta på här i Thailand, man kan t ex fånga krabbor, bada, bygga sandslott, titta på galna killar som kastar med eldklot :-)


På flygplatsen fanns det långa rullband så man slapp gå själv :-)



Vår nya badraket! Superkul....



Jag har lullat runt hela dagen o grävt i sanden, letat krabbor o till och med fångat en ödla.






SAWADEE KAA!



Kommentera inlägget!





Packat o klart :-)




Ja, de här väskorna rymmer det vi behöver de närmsta tre månaderna :-) Känns kanon, pirrar rejält i magen! Idag var vi hos mamma o sa hejdå...skitjobbigt...tårarna rann på både mig o mamma. Det är ju så fjantigt, det är ju bara tre månader, ett kvartal o vi vet ju hur fort det går här hemma. Ändå så känns det jättelänge när man ska vara ifrån familjen.

Imon ska vi ta de sista detaljerna, göra några sista ärenden. Lämna Milton, herregud vad det kommer bli jobbigt. Vår älskade Milton! Jag är inte det minsta orolig över att han får det dåligt, tvärtom...han kommer förmodligen aldrig vilja komma hem igen för han kommer njuta till fullo av den underbara familjen som ska ha honom, de kommer skämma bort honom till max. Däremot kommer vi sakna honom, han är ju gosigast i världen!

Sen är det bara att bomma igen, vi plockar bort allt som kan vara av värde innan vi åker imon o lämnar bort så tjuvarna lär gå bet om de tar sig in här...he he he!

Corrina kör oss till tåget på onsdag morgon o sen är det en låååång resa. Vi är på plats på hotellet torsdag omkring kl 16 svensk tid fast i Thailand är kl 22 på kvällen då o vi lär nog stupa i säng :-)

Längtar sååå!!!

Kommentera inlägget!